Fant ny anemone i Kristiansund
Det er ikke ofte man finner en ny art, men det gjorde Nils Aukan: På 27 meters dyp fant han en koloni med anemoner som ikke tidligere er registrert i Norge.
Fant ny anemone i Kristiansund
Foto: Nils Aukan/Dugnad for Havet
MARINBIOLOGI

Fant ny anemone i Kristiansund
Det er ikke ofte man finner en ny art, men det gjorde Nils Aukan: På 27 meters dyp fant han en koloni med anemoner som ikke tidligere er registrert i Norge.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Jeg tror dette er bittesmå juvelanemoner, Corynactis viridis. Fotografert på Revham­meren i Kristiansund, mange koloni-anemoner tett sammen i en ca. 70 cm stor sirkel på en vertikal vegg, skriver han på Facebook.

Funnet ble også meldt inn på Dugnad for Havet, og der takker forsker Gro I. van der Meeren for observasjonen og bekrefter arten.

Dykkere

Anemonene vokste i en stor, rund koloni på bergveggen. Foto: Nils Aukan


– Så flott at dere deler slike spesielle arter med detaljert bilde og lokalitet. Den er offisielt ikke registrert i Norge tidligere så slik informasjon er viktig å få for å få den inn i de offisielle utbredelseskartene, skriver hun.

Hun forteller videre at den lille, vakre sjøanemonen helst vokser i kolonier, og kalles jewel anemone i Storbritannia.

Juvelanemone

Arten kan opptre i mange forskjellige farger – her fra Irland. Foto: Christian Skauge


Ifølge Wikipedia finnes juvelanemonen i Middelhavet og det nordøstlige Atlanterhavet, ved de sørlige kystene av England og Wales, i Irland og nord til Skottland.

Etter Nils Aukans funn utenfor Kristiansund må denne siden nå oppdateres til også å inkludere den norske vestkysten.



Juvelanemonen finnes fra fjæremålet og ned til 80 meters dyp, typisk på steder med lite lys – gjerne på vegger eller under overheng.

De tette koloniene skyldes at arten i tillegg til vanlig reproduksjon med egg og spermier som slippes ut i vannet er i stand til å formere seg ved deling.

Har du funnet noe uvanlig?


Havforskningsinstituttet vil gjerne vite om alt det spennende dykkere ser under vann. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funn på Dugnad for Havet.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no


Opprinnelig publisert 12.08.2024



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Minedykker – en jobb med smell i

    Minedykkerkommandoen er en avdeling bestående av spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver, og de har en av Norges tøffeste jobber.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS