Hvor dypt har du dykket?
Dykking handler ikke om å dykke dypest mulig, uansett hva du tror tech-dykkerne tenker. Mange av de flotteste opplevelsene får du på grunt vann!


Illustrasjon: Christian Skauge
Hvor dypt har du dykket?
Dykking handler ikke om å dykke dypest mulig, uansett hva du tror tech-dykkerne tenker. Mange av de flotteste opplevelsene får du på grunt vann!
Av Marius Vodrup
Det hjelper ikke å rulle baklengs ut i sjøen sammen med en ukjent dykker som sier at han eller hun har 200 dykk og har vært på 40 meter, hvis det er 10 år siden siste dykk.


Det er heller ikke mye hjelp i en nysertifisert dykker som skryter av å ha vært på samme dybde: Han eller hun bør du unngå å velge som buddy.
Det er ikke dybden i seg selv som forteller om en dykker er erfaren eller ikke. Antall dykk spiller naturligvis en stor rolle, og det gjør sertifiseringsnivået også.
Dybde = erfaring?
Til en viss grad kan man altså si seg enig i at en dykker som kan skilte med dype dykk er en erfaren dykker – hvis veien til dybden har vært gradvis og over tid.
Har den ikke det er det godt mulig du står overfor en skrytepave – en som gjerne vil imponere og fremstå som dyktigere enn han eller hun virkelig er.

Har du sett en uvanlig fisk?
Som fersk dykker er det lett å tenke at det å dykke dypere gjør deg til en bedre dykker, eller en dykker som lettere kan få innpass i miljøet uten å være flau over egne prestasjoner.
Men spiller dybde virkelig noen rolle? Nei, absolutt ikke! Faktisk kreves det bedre dykkeferdigheter for å være nøytral på grunna enn på dypet.
Ikke hør på dybdedjevelen
Sjansen for at du opplever noe annet og mer spesielt om du går dypere enn ferdighetsnivået tilsier er ikke stor – med mindre det er dybderus du ønsker deg.
Prøv å ha dette i bakhodet når dybdedjevelen visker deg i øret og vil ha deg dypere. Ikke hør på ham, og la deg ikke friste til å ta en avgjørelse som kan være potensielt livsfarlig.

10 tips til dykkeferie i Norge
Ofte er det faktisk større opplevelser å hente på 10 meters dyp sammenlignet med det mørke og dystre som finnes under 30 meter.
På større dyp er det som regel bare vrak som er interessant å se på, med mindre man er spesielt opptatt av dyphavsbiologi.
Mest fargerikt på grunna
De mest fargerike og spennende dykkene i forhold til dyreliv er absolutt de grunneste, og det finnes mange utrolige skapninger man kan oppleve også som helt fersk dykker.
Hvem husker ikke sin første steinbit, breiflabb eller rognkall med egg? Nakensnegler og andre fargerike småkryp opptrer også mye hyppigere på grunna enn på dypet.

Ventilsett: Pålitelig og ukomplisert
Som med all erfaring er det viktig at også dykkeerfaringen bygges gradvis og trinn for trinn, over en viss tid.
Kos deg med grunne dykk, bygg erfaring og ikke la deg lokke med på dypere dykk enn du er sertifisert til og føler at du kan mestre.
Det er ikke om å gjøre å dykke dypest mulig. De mest fargerike opplevelsene får du på grunt vann!
Tar du for store skritt og tøyer grensene er ofte usikkerhet og manglende selvtillit «belønningen» – og ingen av delene har du bruk for dersom du vil bli en trygg og god dykker.
Dykk etter ditt eget ferdighetsnivå – og minn deg selv på at dybden spiller liten rolle så lenge du dykker og har flotte opplevelser!

Meld fra om uønskede hendelser
Etter hvert som du blir mer erfaren mestrer du også gradvis litt større dybder, og er det dypere vrak som er interessen kan du jo ta et kurs.
Da blir du i stand til å nå dem på en trygg måte, og med riktig gass på flaskesettet og sikkerheten i høysetet.
Hvor dypt har du dykket?
Får du dette spørsmålet er det stor sjanse for at det kommer fra en uerfaren dykker – selv om vedkommende kan skryte av et par riktig dype dykk.
Erfarne dykkere vet som regel bedre enn å spørre om dette, og man hører kanskje spørsmålet hyppigst ferske dykkere imellom.
Noen liker å gi inntrykk av at de er «flinkere» enn andre, og likestiller dybde med ferdighet. Sannheten er at dybden er relativt uvesentlig.
Dette er ikke riktig sport å «kjekke» seg i! Man blir slett ikke noe tøffere av å puste flaskesettet tomt på 40 meter og ikke kunne fortelle om det etterpå.
Vi publiserer en ny artikkel i serien «Nybegynner'n» hver måned fremover – følg med på Dykking.no!