Penselkrabbe invaderer Oslofjorden
En ny kartlegging viser at det er mer asiatisk penselkrabbe enn norsk strandkrabbe i deler av indre Oslofjord. Enkelte steder fant forskerne opp mot 70 prosent penselkrabbe.
Penselkrabbe invaderer Oslofjorden
Foto: Rudolf Svensen/Havforskningsinstituttet
FREMMEDARTER

Penselkrabbe invaderer Oslofjorden
En ny kartlegging viser at det er mer asiatisk penselkrabbe enn norsk strandkrabbe i deler av indre Oslofjord. Enkelte steder fant forskerne opp mot 70 prosent penselkrabbe.
  Av Christine Fagerbakke, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Noen steder ser vi at det var opp mot 70 prosent penselkrabbe i forhold til vår egen strandkrabbe, sier forsker Vivan Husa ved Havforskningsinstituttet.

Hun er ekspert på fremmede marine arter, og i år har hun overvåket en rekke havner. Og artene lar ikke vente på seg.

LES OGSÅ
Over 40 fremmede marine arter


I utgangspunktet var havforskerne på jakt etter to nye typer krabbe. Den asiatiske strandkrabben Hemigrapsus sanguineus og penselkrabben Hemigrapsus takanoi.

I tillegg har de kartlagt ullhåndskrabben Eriocheir sinensis i Drammensfjorden og ved utløpet av Glomma.

Har du funnet en fremmed art?


– Vi har tatt en rekke DNA-prøver i elvene, så disse prøvene skal vi se nærmere på utover høsten, sier Husa.

Forskerne fant store mengder av den asiatiske penselkrabben. Allerede i 2022 ble det klart at den hadde spredd seg til hele Oslofjorden.

LES OGSÅ
Ullhåndskrabbe: En av verdens verste


Under kartleggingen hadde havforskerne satt mer enn 90 teiner med ganske labert resultat. Derfor var de ikke helt sikre på om noen av disse krabbene faktisk var i Oslofjorden.

– Det var nok metoden vår som feilet litt. For jeg tror ikke disse krabbene liker å klatre inn i teiner. Senere, da jeg satt på laben for å undersøke dem nærmere, krøp det ut masse små krabber som så ut som små flått, sier hun.

Asiatisk strandkrabbe

Asiatisk strandkrabbe er funnet sporadisk på flere lokaliteter i Oslofjorden. Foto: Kjetil Windsland/Havforskningsinstituttet


Da de dro tilbake med snorkel, var resultatene oppsiktsvekkende: På flere stasjoner var opp mot 70 prosent penselkrabbe i forhold til den vanlige strandkrabben.

– Det heter seg at artene ikke er etablert før de reproduserer seg. Og penselkrabben, den reproduserer seg. Vi fant mange hunner med rogn i alle størrelser, sier Husa.



I denne omgang fant forskerne kun ett eksemplar av den asiatiske strandkrabben, så for øyeblikket dominerer penselkrabben Oslofjorden.

– Vi er bekymret fordi vi finner stadig nye fremmede marine arter i Oslofjorden og langs norskekysten for øvrig. Fremmede arter kan ha negativ effekt på de artene som lever her fra før, og på økosystemene langs kysten vår, sier Husa.


Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no



Opprinnelig publisert 24.10.2024



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Når det blir vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS