Er på vei inn Oslofjorden
På Dugnad for Havet meldes det om store mengder perlesnormanet langs hele kysten, helt nord til Berlevåg. Nå er maneten også på vei inn mot indre Oslofjord.
Er på vei inn Oslofjorden
Foto: Innsender, Dugnad for Havet (public domain)
MANETER

Er på vei inn Oslofjorden
På Dugnad for Havet meldes det om store mengder perlesnormanet langs hele kysten, helt nord til Berlevåg. Nå er maneten også på vei inn mot indre Oslofjord.
  21. november 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Perlesnormaneten har dukket opp i stort antall langs kysten de siste årene, og den kraftige neslegiften kan ta livet av oppdrettsfisk.

Kolonimaneten kan bli opptil 30 meter lang, og dykkere som har hatt nærkontakt med den melder om kraftig svie som kan vare i opptil et døgn.

Kart

Den siste måneden er perlesnormaneten observert langs hele Norskekysten. Kart: Dugnad for Havet


Vanligvis er det Vestlandet og Nord-Norge som ser mest av den, men som i fjor ser det nå ut til at maneten også er på vei inn i indre Oslofjord.

Det er gjort flere observasjoner utenfor Larvik og Sandefjord, og et eksemplar ble sett på Nøtterøy. En isbader melder også om et ublidt møte i Moss:

LES OGSÅ
Meld fra om klamremanet


– Svømte inn i maneten. Den dro seg langs kroppen fra foten, beinet og videre over lysken og innom hånda. Den svir godt! skriver en innsender på nye Dugnad for Havet.

Maneten har også blitt observert av dykkere flere steder langs kysten, blant annet ved Pumpehuset i Drøbak.



Denne perlesnormaneten ble filmet ved Tvillingholmene utenfor Arendal i forrige uke. Video: Innsender, Dugnad for Havet (public domain)


De fleste observasjonene som er meldt inn den siste måneden er av mindre kolonier, men flere steder på Vestlandet er det sett maneter på både to og tre meters lengde.

I fjor førte perlesnormaneten til at fisk måtte avlives i flere oppdrettsanlegg på Vestlandet, blant annet i Havforskningsinstituttets anlegg på Austevoll.

 
Annonse:


Dersom du ser perlesnormanet eller andre maneter, ber Havforskningsinstituttet om at du rapporterer inn funnet på nye Dugnad for Havet.

Der kan du også melde inn funn av krabber og andre krepsdyr. Dersom du har funnet noe annet spennende kan dette meldes på den gamle versjonen.


Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Her kan du ta dykkekurs i morgen

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting gjør ferien bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen. Nytt kurs starter hos Oslofjorden Dykkesenter allerede i morgen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • En jobb med smell i – bli minedykker!

    Minedykkerkommandoen er en avdeling bestående av spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver, og de har en av Norges tøffeste jobber.
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS