Fant sjelden kamuflasjekrabbe
Har man øynene med seg kan man gjøre spennende funn, spesielt på nattdykk. Geir Næss fant en svært sjelden krabbe nesten ingen har sett før på Rong i Øygarden.
Fant sjelden kamuflasjekrabbe
Har man øynene med seg kan man gjøre spennende funn, spesielt på nattdykk. Geir Næss fant en svært sjelden krabbe nesten ingen har sett før på Rong i Øygarden.
4. desember 2024
Tre dager senere fant han et annet eksemplar av samme art, og fikk hjelp av Tommy Vangsmo og Erling Svensen til å identifisere den.
– Ingen av dem har funnet denne arten tidligere, og begge var enige i at det var en svært sjelden observasjon, sier Næss.
Vangsmo er formidlings- og undervisningsansvarlig ved Atlanterhavsparken i Ålesund, og er kjent som @intertidal.tommy på Instagram.
Erling Svensen er kjent for boka Dyreliv i Havet. Han kjenner de fleste artene i våre farvann, men denne krabben har han ikke sett.
– Selv med mer enn 5.200 dykk har den ikke vist seg. Vanlig er den i alle fall ikke, skriver han i Facebook-gruppen Marinbiologene.
Geir Næss forteller til Dykking at krabben ikke var registrert på iNaturalist, og Artsdatabanken hadde bare ett bilde å by på.
LES OGSÅ
Bli med på Dugnad for Havet!
Det var et inntørket eksemplar i samlingene til Norsk entomologisk forening, som dukket opp i en krepseteine utenfor Risør i 2017.
Ifølge Artsdatabanken er arten bare funnet et tjuetalls ganger i Norge – i Nordsjøen, og fra ytre Oslofjord og nord til Barentshavet utenfor Hammerfest.
På svensk kalles arten «långhornad knölkrabba», og Artfakta.se opplyser at blir den opptil 17 mm lang og 11 mm bred.
Takket være små haker på hårene på kroppen kan krabben feste små biter av alger, svamp eller annet materiale på kroppen for å kamuflere seg.
Den svært sjeldne arten beveger seg sakte og er vanskelig å få øye på. Kamuflasjeeffekten forsterkes ytterligere av påvekst av alger og hydroider på ryggskjoldet.
Eurynome spinosa lever på hardbunn og grusbunn fra 3–120 meters dyp, og som hos andre krabber bærer hunnen eggene under bakkroppen tidlig på våren og forsommeren.
Arten ble beskrevet av den engelske botanisten Samuel Hailstone i 1835, og tilhører familien Majidae. Altså er den i slekt med trollkrabben, Lithodes maja.
Ifølge nettstedet World Register of Marine Species er krabben utbredt på begge sider av Altlanterhavet.
Den finnes fra vestkysten av Afrika, i det vestlige Middelhavet, Østersjøen, Island og nord til Barentshavet, og fra kysten av Brasil, i Mexicogolfen og langs den amerikanske østkysten til Grønland.
Har du funnet noe rart?
Hvis du har funnet en rar, sjelden eller fremmed krabbe eller krepsdyrart kan du melde fra på Dugnad for Havet eller på Artsobservasjoner.no.
Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!
Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no