Funn av levninger i Oslofjorden
Den 17. mars 1945 ble 14 motstandsfolk henrettet på Akershus festing i Oslo. Nå kan levningene etter sju av dem være funnet utenfor Nesodden.

Foto: Kongsberg Discovery
Funn av levninger i Oslofjorden
Den 17. mars 1945 ble 14 motstandsfolk henrettet på Akershus festing i Oslo. Nå kan levningene etter sju av dem være funnet utenfor Nesodden.
Pressemelding fra Øst politidistrikt
I desember 2024 kontaktet organisasjonen Øst politidistrikt med informasjon om at de hadde lokalisert en kasse med det som trolig er levninger i fjorden utenfor Nesodden.

Akershus festning. Foto: © Henriksen & Steen (public domain)
I løpet av tre dager i februar og mars i 1945 ble totalt 42 nordmenn henrettet på Akershus festning. De henrettede nordmennene ble lagt i tre trekasser og dumpet i fjorden.
I 1945 søkte politiet etter kassene uten hell. Siden da har det ikke vært søkt etter kassene i regi av norske myndigheter.

Retterstedet på Akershus festning. Foto: HH Oldman (CC BY-SA 3.0)
Med hjelp av samarbeidspartnere lokaliserte Æresgjeld en av kassene før jul i fjor og overleverte dokumentasjon om funnet til politiet i desember.
Øst politidistrikt gikk igjennom det innleverte materialet, og sendte bilder av funnet til rettsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus for vurdering.
– I januar fikk politiet bekreftet at levningene trolig stammer fra mennesker, og at det kan være mulig å hente ut DNA for identifisering, Cecilie Lilaas-Skari, politimester i Øst politidistrikt.

LES OGSÅ
Da politiet fikk redningsdykkere
Sammenholdt med andre opplysninger anser politiet at det som er funnet trolig er en av de to kassene med levninger etter 14 nordmenn som ble henrettet på Akershus festning 17. mars 1945.
I dialog med Statsforvalteren som gravplassmyndighet er det vurdert at funnstedet ikke er å anse som en fredet gravplass.

Minneplaten på Akershus festning. Foto: Hans-Petter Fjeld (CC BY-SA 2.5)
Kassen med levningene etter det som antas å være syv av de 14 nordmennene som ble henrettet 17. mars 1945, vil derfor bli forsøkt hevet og det vil settes i gang et arbeid for å prøve å identifisere dem.
– Nordmennene som ble henrettet disse dagene betalte den høyeste prisen under krigen. Foreningen Æresgjeld har gjort en viktig jobb med å finne henrettede etter 2. verdenskrig for å fortelle deres historier, sier Lilaas-Skari.

LES OGSÅ
Sank etter enorm eksplosjon
Politiet er svært takknemlige for at levningene til sju av de de henrettede nå trolig er lokalisert, og har satt i gang arbeidet med å identifisere og kontakte pårørende etter de som ble henrettet i februar og mars i 1945.
– Jeg er sikker på at det har vært en påkjenning for de etterlatte å ikke vite hvor deres døde slektninger ble av etter at de ble drept. Jeg håper dette kan være starten på et arbeid som kan gi dem klarhet, sier Lilaas-Skari.

SS-Hauptsturmführer Oskar Hans var sjef for Sonderkommando, som hadde ansvar for henrettelsene på Akershus festning. Foto: Riksarkivet (CC BY 2.0)
Politiet er i gang med å planlegge hevingen levningene som er lokalisert. Politiet har ikke utstyr til å heve levningene selv, og må derfor be om bistand fra andre offentlige eller sivile med kapasitet til dette.
Når levningene er hevet og forsvarlig sikret vil de bli forsøkt identifisert med DNA-analyse. I samarbeid med de pårørende og gravferdsmyndighetene vil den videre håndteringen av levningene bli avgjort.

Hjemmestyrkene overtok Akershus festning fra tyskerne 11. mai 1945. Foto: Johannes Stage (public domain)
– Det kan være aktuelt med gravlegging i en ny fellesgrav på et egnet sted eller overlevering til de pårørende for individuell gravlegging i samsvar pårørendes ønsker, opplyser politiet.
Foreningen Æresgjeld leter fremdeles aktivt etter de to resterende kassene, og vil varsle politiet dersom de gjør nye funn.
Annonse:
Det er ikke politiets jobb å gi tillatelse til å foreta søk, men det er viktig at politiet får beskjed om alle funn av levninger og at levningene ikke berøres.
Dersom du mener du kan være etterkommer av noen av de henrettede ønsker politiet at du tar kontakt på tlf. 45 63 67 54, eller på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..