Oppdrettsindustriens giftdumping dreper rekene

MILJØHvorfor tillater regjeringen at dette skjer og hvor lenge skal oppdrettsindustrien få lov å fortsette å forgifte fjordene våre? Regjeringen omtaler havet som et av sine viktigste satsingsområder, men det fremstår mer som fine ord når man ser konsekvensene av regjeringens uansvarlige politikk, skriver Toine C. Sannes.

  14. AUGUST 2019    Toine C. Sannes, fiskeripolitisk talsperson Miljøpartiet De Grønne
Fjordfiskerne har sagt det lenge, forskere har ment det en stund og nå er det enda en forskningsrapport som slår det fast: Oppdrettsindustrien forurenser våre fjorder og deres bruk av kjemikalier tar livet av rekene i fjordene.

Akvaplan-niva publiserte 6. august en ny forskningsrapport som viser at hydrogenperoksid, som brukes i avlusing av oppdrettslaks har dødelig effekt på reker og rauåte selv i svært små konsentrasjoner.

En rapport publisert av forskningsinstituttet IRIS i 2018 viste at halvparten av rekene i forsøket døde av en oppløsning 100 ganger tynnere enn hva som brukes i oppdrettsindustrien for avlusing, og som tømmes urenset rett ut i havet.

Det er stoffet deltametrin som gir høyest dødelighet, men når stoffene hydrogenperoksid, azametifos og deltametrin brukes sammen, gir det den mest dødelige cocktailen.

Rapporten fra Akvaplan-niva viser dessuten at deltametrin brukes av flere oppdrettere i Nord-Norge sammenliknet med resten av landet og at det brukes av flere jo lengre nord man kommer.

Statistikken for kystreker i Nordland og Troms er tydelig, kvantumet er halvert de siste fem årene.Deltametrin er et skadedyrmiddel som er svært giftig for akvatisk liv, spesielt fisk, og stoffet må derfor brukes med ekstrem forsiktighet i nærheten av vann, heter det på Wikipedia.


Hvorfor tillater regjeringen at dette skjer og hvor lenge skal oppdrettsindustrien få lov å fortsette å forgifte fjordene våre? Regjeringen omtaler havet som et av sine viktigste satsingsområder, men det fremstår mer som fine ord når man ser konsekvensene av regjeringens uansvarlige politikk.

Vi anser det som den største selvfølge at det stilles strenge krav til utslipp fra industrien, og det er også brukt store ressurser gjennom mange år på å rydde opp og rense vassdrag og fjorder etter annen industri. Men vi har altså en næring som med loven i hånd kan bruke giftige kjemikalier i sin produksjon, for etter bruk å trekke ut proppen og tømme alt på havet.

Miljøpartiet De Grønne foreslo allerede i 2018 en miljøreform for oppdrettsindustrien, som ville satt en stopper for næringens giftdumping.

Vi fikk ikke flertall for det, og også storingsrepresentanter fra landsdelen og kysten stemte for å fortsatt bruke havet til giftdumping som dreper. Svære tanker med hydrogenperoksid er et vanlig syn langs kysten, og bør være en vekker for alle som er opptatt av livet i havet.

Miljøpartiet De Grønne er tydelige på at vi ønsker oppdrett inn i lukkede anlegg, for på den måten å unngå lakselus, bruk av kjemikalier og store dødstall hvert år. Vi vil følge opp saken med giftdumping og rekedød overfor fiskeriministeren og også klima og miljøministeren.

De Grønne vil fortsette å jobbe for at oppdrettsindustrien må omstilles til en bærekraftig drift.

Toine C. Sannes, fiskeripolitisk talsperson Miljøpartiet De GrønneANNONSE

 • Fant bilvrak ved Tromøya

  Ikke bare er det litt uvanlig å finne et bilvrak under vann – funnstedet er også spesielt: Geir Eliassen og Runar Guttormsen fant bilvraket på på 27 meters dyp nesten midt i Tromøysundet, mellom Gåsholmen og Revsholmen.
 • Tecline frameless i to nye farger

  Den populære modellen Super View kommer nå i oransje og lys rosa, slik at man kan sette et mer personlig preg på dykkerutstyret. Tecline leverer nå frameless-masker i seks forskjellige farger.
 • I dag starter Aqua Nor i Trondheim

  I dag starter Aqua Nor, verdens største messe for akvakultur-teknologi. I Trondheim Spektrum møter du over 500 utstillere og rundt 20 000 besøkende fra hele verden. Det er eget Forskningstorg og gratis adgang for studenter.
 • Stemningsrapport fra Lofotuka 2019

  Harstad Sportsdykkerklubb arrangerte nylig Lofotuka, et årlig arrangement som samler dykkere fra hele landet for å oppleve den fantastiske tareskogen og det yrende marine livet som finnes i Lofoten. Se video nederst i saken!
 • Fant bilvrak ved Tromøya

  Ikke bare er det litt uvanlig å finne et bilvrak under vann – funnstedet er også spesielt: Geir Eliassen og Runar Guttormsen fant bilvraket på på 27 meters dyp nesten midt i Tromøysundet, mellom Gåsholmen og Revsholmen.
 • Kjempeinnsats av dykkeklubbene

  I første halvår av 2019 har dykkeklubbene i Norge hentet opp hele 2 372 tapte teiner, ruser, garn og andre fiskeredskaper langs kysten. Det går frem av tall fra appen «Fritidsfiske».

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2019:

Innhold:

 • NORSKEKYSTEN: Spektakulært og eksotisk
 • VRAKFUNN: MW-76 "Hoop" i Finnmark
 • MILJØ: Tropiske korallrev under press
 • FORSKNING: Artsdetektiven
 • AKTUELT: Sjøen for Alle 2019
 • HOLD NORGE RENT: Ansatte marinbiolog
 • OCEAN ART CONTEST: Se de flotteste bildene
 • UTSTYRSTEST: Weefine 3000 Ring Light
 • AKTUELT: Dykmässan i Göteborg
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE - STØTT VÅRE ANNONSØRER!

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.