Kan ha funnet bombefly fra krigen

Det danske sjøforsvaret har fått melding om funn av det som kan være et Lancaster bombefly fra krigen ved sørspissen av øya Langeland i Storebælt.

NYHETER

VRAKKan ha funnet bombefly fra krigen

Det danske sjøforsvaret har fått melding om funn av det som kan være et Lancaster bombefly fra krigen ved sørspissen av øya Langeland i Storebælt.

  18. september 2019
– Vi har fått en henvendelse fra fridykkere som har sett noe som ligner et gammelt flyvrak. Det er sannsynligvis et Lancaster bombefly som ligger på bunnen, sier Bo Petersen, nestkommanderende i Søværnets Dykkertjeneste.

Fridykkerne skal også ha meldt fra om at det ligger noe som kan ligne bomber på bunnen ved vraket.

Det er derfor innført et midlertidig forbud mot dykking, ferdsel og ankring i området, skriver Danmarks Radio på sine nettsider.

Så snart været tillater det vil sjøforsvaret sende ut et dykketeam for å undersøke funnet, som ble meldt inn søndag morgen.

Petersen poengterer at det ennå ikke er bekreftet hva det er som ligger på bunnen, og sier at det er svært uvanlig å gjøre slike funn i danske farvann.

Det ble også funnet et bombefly under byggingen av broen over nettopp Storebælt på 90-tallet.
Flyvraket ligger på omtrent denne posisjonen ved sørspissen av øya Langeland i Danmark.


Britisk bombefly

Avro Lancaster er et britisk firemotors bombefly som ble produsert fra 1941 og ble brukt i en rekke kjente operasjoner – blant annet senkingen av Tirpitz og det berømte Dambusters-raidet mot demninger i Ruhr-dalen i Tyskland.

Ifølge Wikipedia ble det produsert 7 377 Lancaster bombefly under krigen. Flyet ble benyttet som blant annet rekognoseringsfly etter krigen og var i tjeneste frem til 1956.OPPDATERING 19.09.2019:

Det har kommet frem opplysninger om at vraket på den posisjonen sjøforsvaret har oppgitt, har vært kjent av dykkere i mange år. De skal ha holdt det hemmelig for å unngå plyndring.

Ifølge Michael Skovgaard Rasmussen dreier det seg om et B-24 bombefly, ikke en Avro Lancaster, skriver tv2fyn.dk. I artikkelen forteller han mer om vraket, siden han regner med en strøm av dykkere nå som posisjonen blir kjent.

Blir tidligst undersøkt neste uke

Bladet Dykking har vært i kontakt med det danske sjøforsvaret, som kan fortelle at flyet ikke blir undersøkt denne uken.

– Forsvaret har ikke hatt mulighet til å undersøke vraket ennå på grunn av værforholdene og andre prioriterte oppgaver. Jeg kan ikke gi noe tidspunkt for nå det vil skje, forteller presserådgiver Louise Uberg i en e-post.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS