Spania jukset i VM i UV-foto – ble diskvalifisert

Begge de to spanske lagene ble i går kveld disket etter å ha hatt mer luft på flaskene enn konkurrentene. – En massiv skandale, sier en kilde nær juryen.

Spania jukset i VM i UV-foto – ble diskvalifisert
Det spanske laget. Foto: Federación Española de Actividades Subacuáticas/Facebook

NYHETER

UNDERVANNSFOTOSpania jukset i VM i UV-foto – ble diskvalifisert

Begge de to spanske lagene ble i går kveld disket etter å ha hatt mer luft på flaskene enn konkurrentene. – En massiv skandale, sier en kilde nær juryen.

  21. september 2019
De to spanske lagene bestående av Rafael Fernandez Caballero, Sacha Lobenstein, Carlos González og Oscar Luna som deltok i det 17de CMAS Underwater Photo World Championship på Tenerife ble tatt med buksene nede.

Spanjolene hadde etter det Dykking erfarer blitt «dopet» med 260 bar, mens de andre deltakerne måtte nøye seg med mer normale 200 bar på flaskene. Dette førte ifølge kilder nært juryen til at de ble diskvalifisert etter et fire timer langt møte i den tekniske komitteen. Alle deltakerlandene leverte inn protest da forholdet ble kjent.

Minst ett av de spanske dykkeparene skal også ha redigert bilder i kameraet mens de lå i overflaten, forteller en av deltakerne til Dykking. Dette er ikke tillatt i henhold til regelverket i VM.Deltakerne bor på fasjonable Arona Gran Hotel & Spa ved Playa de Los Christianos sør på Tenerife.


Blir ikke utestengt

Spanjolene vil etter alt å dømme ikke bli meldt til WADA (World Anti-Doping Agency) siden det ikke dreier seg om bruk av prestasjonsfremmende midler.

For mye luft regnes som en teknisk forseelse og vil ikke bli straffet ut over diskvalifikasjon. I tillegg kommer vanæren ved å bli tatt på fersk gjerning for et regelbrudd på hjemmebane.

Deltakernes flasker har vært gjenstand for tilfeldige kontroller i løpet av mesterskapet, for å sjekke at ingen brukte nitrox eller noe annet. Bager og ryggsekker skal også ha blitt kontrollert mens utøverne var i vannet.Slitne fotografer ventet på å få levere inn bildene i natt. Her ligger danske, svenske og norske deltakere strødd. Foto: Bjørnar Nygård


Forsinket juryering

Dykking var i kontakt med to slitne norske fotografer klokken 03:30. Da stod de fortsatt i kø og ventet på å få levere inn bildene sine i de fem klassene i konkurransen.

Etter noen timers søvn begynner reaksjonene å komme fra deltakerne på Tenerife.

– Vi synes dette er veldig trist. Særlig at dette jukset var satt i system. Men er glad for at det ble oppdaget, og at de fikk en reaksjon, slik at juks forhåpentligvis ikke forekommer under neste VM, sier Thomas Pettersen til Dykking i morgentimene. Han er assistent for Rune Edvin Haldorsen.

– Alle deltakerlandene bestemte seg for å levere inn protest da det ble oppdaget at de spanske lagene hadde mer luft på flaskene hele den første konkurransedagen. Det er fair at de ble disket, men dessverre vil dette kaste en skygge over mesterskapet, skriver den danske deltakeren Mikkel noe Nygaard på Facebook.

Vi kommer tilbake med resultatene fra VM så snart disse foreligger.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS