Estonia-forliset blir tv-dokumentarserie

Etter at Dykking skrev om ulovlig ROV-dykking på vraket av Estonia i forrige uke ble vi kontaktet av Discovery Networks Norway. TV-kanalen produserer en dokumentar om forliset.

NYHETEREstonia-forliset blir tv-dokumentarserie

Etter at Dykking skrev om ulovlig ROV-dykking på vraket av Estonia i forrige uke ble vi kontaktet av Discovery Networks Norway. TV-kanalen produserer en dokumentar om forliset.

  4. oktober 2019
– En av Europas største tragedier er tema for vårens store dokumentarsatsing på TVNorge. I seks episoder skal omstendighetene rundt en av de verste skipskatastrofene i moderne tid granskes, forteller mediesjef Hanne McBride.

Den tyske dykkebåten M/S Fritz Reuter var mandag i forrige uke på vrakstedet på oppdrag fra Discovery, og saken har blitt omtalt i flere finske og estlandske medier.

Teamet ombord på den tyske dykkebåten M/S Fritz Reuter hadde med seg en undervannsdrone, og de har filmet og foretatt undersøkelser av skroget fra utsiden ved hjelp av dronen, bekrefter Hanne McBride.

Etter det Dykking erfarer har Discovery ikke bedt om tillatelse til å gjennomføre ROV-dykk på vraket av Estonia.

M/S Fritz Reuter. Foto: R&B Shipping


Estonia-traktaten

– Dette er kontroversielt, fordi området rundt det forliste skipet raskt ble erklært som gravplass. Vi har gjort grundige vurderinger rundt lovligheten av dykk ved vraket i forkant av denne operasjonen, både journalistiske, etiske og juridiske, sier Hanne McBride.

– Jussen er til dels uklar og loven har hittil ikke vært håndhevet til tross for at det har vært gjennomført mange dykk i området, fortsetter hun, og viser til at det i 1995 ble inngått en traktat mellom Sverige, Finland, Estland, Latvia, Polen, Russland, Danmark og Storbritannia som erklærte vrakstedet som gravsted.Estonia sank i en storm i Østersjøen i 1994. Foto: Wikimedia Commons


Sverige innførte et nasjonalt lovforbud mot dykking i området, mens Tyskland og Norge har ikke undertegnet avtalen. Denne er bare bindende for borgere i landene som har signert. Vraket ligger i internasjonalt farvann.

Se en smakebit fra TV-dokumentaren her

– Formålet med hele dokumentarprosjektet er å komme nærmere svar på hva som faktisk skjedde, og da er undersøkelser av skroget et svært viktig element, forteller McBride.Video: Discovery Networks Norway/Youtube


Håper å kunne bidra med nye opplysninger

TV-serien skal forfølge spor og teorier i forbindelse med forliset, og vil blant annet fortelle om smugling av militære hemmeligheter, om dype konflikter mellom eksperter på skipsfart og sikkerhet og om hemmelighold og konspirasjonsteorier.

– Mange av de som mistet sine kjære sitter igjen med en ekstra belastning fordi de aldri får svarene de søker, sier produsent Frithjof Jacobsen i Monster.

Produksjonsselskapet har løpende dialog med SEA, den største svenske pårørendeforeningen etter forliset. De støtter undersøkelsene som nå gjøres for å finne svar etter tragedien.M/S Estonia forsliste den 28. september 1994 i Østersjøen, på vei fra Tallin til Stockholm. Av de 989 passasjerene om bord, omkom 852 mennesker. Skipet sank så raskt at de fleste av passasjerene aldri kom seg ut av fartøyet.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;