Den internasjonale blekksprutdagen

Blekksprutene har tre hjerter, ni hjerner og blått blod, og finnes i alle verdenshav i et stort antall varianter. Vi feirer verdens blekksprutdag med et par spennende videoer.

MARINBIOLOGIDen internasjonale blekksprutdagen

Blekksprutene har tre hjerter, ni hjerner og blått blod, og finnes i alle verdenshav i et stort antall varianter. Vi feirer verdens blekksprutdag med et par spennende videoer.

  8. oktober 2019
Blekksprutene er en av de eldste dyregruppene som finnes på jorden, og til tross for at de lever relativt kort finnes det blekksprutfossiler som er mer enn 500 millioner år gamle – eldre enn dinosaurene.

De er mestre til å kamuflere seg og kan endre både farge, form og tekstur ved hjelp av spesielle celler i huden. Det finnes nærmere 900 blekksprutarter i verden.

De minste artene er ikke engang så store som en drue, mens den store stillehavsblekkspruten kan veie 130 kilo. Kolossblekkspruten Mesonychoteuthis hamiltoni som finnes ved New Zealand kan bli 12-14 meter lang.

Se blekkspruten stjele krabber fra en teine:Video BBC Earth/YouTube


To av blekksprutens hjerter pumper blod til gjellene, mens det tredje sørger for sirkulasjon i resten av kroppen. Nervesystemet består av en sentral hjerne og et mindre hjerneliknende nervesenter for hver av de åtte armene.

Blekkspruten regnes som et av de mest intelligente dyrene i havet, og de er oppfinnsomme, lærenemme og flinke til å løse problemer. I tillegg er de kjent for å sprute ut blekk for å forvirre angripere.

Alle blekkspruter giftige, men det er bare den lille blåringete blekkspruten som lever i Indiahavet som kan være farlig for mennesker.


Hvordan feire verdens blekksprutdag?

Ta et dykk og se etter blekksprut, naturligvis! Høsten er den beste tiden for å se disse spennende skapningene, og det finnes én art åttearmet blekksprut og flere arter tiarmede på dykkbare dybder langs norskekysten.

De vanligste tiarmede artene i Norge er akkar (Todarodes sagittatus) og Loligo forbesi. Akkaren kan bli 60 centimeter lang og lever bare ett år.

Hvis du lurer på hvorfor den internasjonale blekksprutdagen er akkurat i dag, har det nok noe med datoen i seg selv å gjøre: 8/10 spiller på at de har 8 eller 10 armer!

Blekkspruten er en mester i å kamuflere seg:Video: BBC/YouTube


Les mer om blekksprut i Store norske leksikon og på Wikipedia.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;