I dag er det verdens slimåldag

De fleste foretrekker søte dyr med store øyne og myk pels – ikke slimete åtseletere som hører hjemme i en skrekkfilm. I dag feirer vi slimålen, en av de gufneste skapningene i havet.

Slimål går berserk på småsei. Filmet på 22 meters dyp i Trondheimsfjorden. Video: Jonas Follesø/YouTube

MARINBIOLOGI

VIDEOI dag er det verdens slimåldag

De fleste foretrekker søte dyr med store øyne og myk pels – ikke slimete åtseletere som hører hjemme i en skrekkfilm. I dag feirer vi slimålen, en av de gufneste skapningene i havet.

  16. oktober 2019
Slimålen (Myxine glutinosa) har hodeskalle, men ingen ryggrad, fløyelsmyk hud, en kjeveløs munn med flere rekker med barberbladskarpe tenner og den kan slå knute på seg selv.

I tillegg er den blind og kan fylle en bøtte med slim på sekunder.

Dette høres kanskje ikke ut som ditt favorittdyr? Slimålen har ikke endret seg stort på 300 millioner år, og er en fascinerende skapning som er viktig for økosystemet. I videoen over kan du se hvor effektivt de jobber!

Lær mer om slimålen i denne minidokumentaren:Video: Smithsonian Channel/YouTube


Slimålen er egentlig norges nasjonalfisk

I 1982 skulle NRK Nitimen kåre Norges nasjonalfisk, og etter det som trolig var en aksjon satt i gang av biologistudenter i Bergen fikk slimålen rundt 4 000 stemmer.

Resultatet ble underkjent, og programleder Kjell Thue utropte torsken som vinner til tross for at den bare fikk 2 552 stemmer. Begrunnelsen var at slimålen ikke hadde noen betydning for fiskerinæringen.

Se Richard Hammond bade i slim:Video: Acorn UKDVD/YouTube


Vanlig i Norge

Det er ikke så ofte man ser slimål når man dykker, men faktisk er den ganske vanlig langs kysten. Et triks kan være å legge en død fisk på bunnen og ta et nattdykk.

«World Hagfish Day» har blitt feiret den tredje onsdagen i oktober siden 2009, og målet var å få folk til å se på alle skapningene i næringskjeden – ikke bare de søte med myk pels og store øyne.

– Iblant kan det virke som om naturvern er en popularitetskonkurranse som utelater lite attraktive og mindre kjente arter, selv om disse er like viktige og sårbare, uttalte Ruth Musgrave fra WhaleTimes.

NRK Newton – Topp 5 slimete dyr:Video: NRK Newton/YouTube


Viktig for økosystemet

Slimålen må kunne sies å være det perfekte eksemplet på dette. Økosystemet er avhengig av mange forskjellige typer organismer, og slimålen spiller en viktig rolle som renholdsarbeider.

Den spiser for det meste åtsler, som fortæres ved at slimålen borrer seg inn gjennom alle tilgjengelige åpninger. Slimålen kan overleve i måneder uten mat, og slimet produseres for å beskytte seg mot andre rovdyr som også gjerne tiltrekkes av lukten av en død fisk eller sel.

Noen synes slimålen hører hjemme i skrekkfilmer og mareritt, mens andre er oppriktig fascinert av denne merkelige skapningen. Vi feirer slimåldagen med disse videoene, og selv om den er litt ekkel fortjener slimålen oppmerksomhet på lik linje med andre dyr.

Derfor oppfordrer vi til å like og dele denne saken, slik at flest mulig får vite om den!


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS