Forskere fant spor av tysk ubåt i krabbe-innmat

Havforskningsinstituttet har sjekket fisk krabber og rundt vraket av «U-864» på Fedje. Resultatene viser høyere nivåer av kvikksølv – men ikke alt stammer fra ubåten.

Illustrasjon: Kystverket/Flickr (CC BY-NC 2.0)

NYHETER

   

MILJØForskere fant spor av tysk ubåt i krabbe-innmat

Havforskningsinstituttet har sjekket fisk krabber og rundt vraket av «U-864» på Fedje. Resultatene viser høyere nivåer av kvikksølv – men ikke alt stammer fra ubåten.

  20. oktober 2019
Den tyske ubåten «U-864» ble senket utenfor Fedje i 1945 med 67 tonn kvikksølv om bord. Deler av dette ble spredd på havbunnen rundt vraket.

Hvert år tas det prøver av brosme og krabbe på vrakstedet for å undersøke om kvikksølvet kommer inn i næringskjeden. Nå er resultatene fra 2018 ferdig analysert, melder Havforskningsinstituttet.

Fant kvikksølv i krabbene

Forskere har sjekket innmaten i 21 krabber fra vrakstedet, og kunne fastslå at de inneholdt mer kvikksølv enn krabbe fanget andre steder.Havforskningsinstituttet fant forhøyede kvikksølvnivåer i krabbe ved vraket av «U-864».


– Det er mest sannsynlig såkalt metallisk kvikksølv fra havbunnen rundt ubåtvraket. Det er ikke farlige nivåer, men noe høyere enn tidligere, sier forsker Sylvia Frantzen.

Metallisk kvikksølv er mindre farlig for mennesker enn metykvikksølv, da det ikke tas opp i kretsløpet.

Brosme over EU's grenseverdi

Tre av de 25 brosmene som ble fisket ved vraket hadde høyere kvikksølvnivå enn grenseverdien tillatt i EU.

– Nivåene er ikke uvanlig høye og skyldes trolig at brosmene var store, eldre invivider, sier Frantzen.Brosme viste kvikksølvnivåer over EUs tillatte grenseverdier – men kvikksølvet skal ikke stamme fra ubåtvraket.


Frantzen understreker at kvikksølvet ikke stammer fra ubåtvraket, men er en del av den generelle forurensningen langs kysten. Dette kan forskerne fastslå ved å sjekke kvikksølvets sammensetning.

Kvikksølvinnholdet skal overvåkes

Overvåkingen av ubåtvaket fortsetter, men Havforskningsinstituttet er ikke veldig urolige over funnene. Det er likevel viktig å fange opp endringer og utelukke tilfeldig variasjon.

I krabbeklørne ble det også funnet høyere nivåer av metylkvikksølv enn tidligere. Nivåene er likevel ikke over de tillatte grenseverdiene, skriver Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Kom og dykk i verdens sterkeste malstrøm!

  Undervannsfotografene Vidar Skålevik og Siv P. Ystebø fra WeDive.no har vært på besøk i Saltstraumen, og har delt en video av de fantastiske scenene som utspiller seg i den sterke strømmen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;