Svart salg av sjømat tar av på Facebook

Fiskeridirektoratet går ut mot Facebooksider som tilbyr salg av fisk og skalldyr. – Når kongekrabben koster 1 500 kroner kiloen på fisketorget i Bergen er det staten som stjeler, sier administrator.

Kongekrabbe selges for opptil 1 500 kroner kiloen på fisketorget i Bergen. De høye prisene har fått mange til å reagere.

NYHETERSvart salg av sjømat tar av på Facebook

Fiskeridirektoratet går ut mot Facebooksider som tilbyr salg av fisk og skalldyr. – Når kongekrabben koster 1 500 kroner kiloen på fisketorget i Bergen er det staten som stjeler, sier administrator.

  19. oktober 2019
Stadig flere driver med salg av fisk og skalldyr på nettet. Denne uken gikk Fiskeridirektoratet ut mot Facebooksider som organiserer kjøp og salg av sjømat uten løyve.

– Dette er trolig på feil side av loven. Det kan virke uskyldig, men samlet sett utgjør dette et stort problem. Det er usolidarisk overfor yrkesfiskere og andre som omsetter lovlig fangst, skriver de i et innlegg på Facebook.En av flere grupper for kjøp og salg av skalldyr som finnes på Facebook. Foto: Skjermdump


Skyhøye priser får skylden

– Om du tar deg en tur på torget i Bergen så koster en kilo kongekrabbe opp mot 1.500 kroner. Samtidig kan du få kjøpt krabbe på en kai i Nord-Norge for 85 kroner, sier administratoren for en av Facebooksidene som formidler kontakt mellom kjøpere og selgere av skalldyr til NRK.

Han vedgår at han opererer i en gråsone, men mener staten har seg selv å takke.

– Den norske staten stjeler, og prisene som fastsettes i de registrerte salgskanalene er så latterlig høy at det er skandaløst. Det er nok derfor folk driver ulovlig, mener han.– Prisene på fisketorget i Bergen er et ran, sier en selger av skalldyr på svartebørsen i Bergen til NRK.


Skatteunndragelse og ulovlig omsetning

Fiskeridirektoratet minner om at omsetning av fisk og skalldyr uten løyve er straffbart. All omsetning skal foregå via et salgslag, og alle som driver handel skal være registrert i Kjøperregisteret.

– Det er også skatteunndragelse dersom omsetningen skjer uten at den blir oppgitt til skattemyndighetene. Vi ønsker at folk skal kunne fiske i sjøen, men kun til egen husholdning, avslutter direktoratet.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Kom og dykk i verdens sterkeste malstrøm!

  Undervannsfotografene Vidar Skålevik og Siv P. Ystebø fra WeDive.no har vært på besøk i Saltstraumen, og har delt en video av de fantastiske scenene som utspiller seg i den sterke strømmen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;