Gjør et virtuelt dykk på vraket av «Melckmeyt»

Irske og australske marinarkeologer har laget en virtuell 3D-modell av et nederlansk skip som sank utenfor kysten av Island for 360 år siden.

Illustrasjon: Wenceslaus Hollar (1607-1677), Wikipedia

VRAK

MARINARKEOLOGIGjør et virtuelt dykk på vraket av «Melckmeyt»

Irske og australske marinarkeologer har laget en virtuell 3D-modell av et nederlansk skip som sank utenfor kysten av Island for 360 år siden.

  28. oktober 2019
Det nederlandske handelsskipet «Melckmeyt» er det eldste vraket på Island, og har ligget på havbunnen siden oktober 1659. Vraket ble oppdaget av dykkerne Erlendur Guðmundsson og Sævar Árnason i 1992.

Året etter ble det gjort en marinarkeologisk undersøkelse av vraket, skriver den irske avisen The Journal.

I 2016 gjorde marinarkeologen Kevin Martin en ny undersøkelse av vraket, og John McCarthy fra Flinders University i Australia har laget en digital fremstilling av hvordan skipet så ut etter at det sank, stående intakt på havbunnen.

Bli med på et virtuelt dykk i 3D:Video: John McCarthy/YouTube


NB! Dersom du ikke bruker VR-briller bør videoen sees i en nettleser – ikke på mobil.

I den unike videoen er det mulig å panorere og tilte kameravinkelen slik at man kan se vraket i 360º – bruk navigeringsknappen øverst til venstre i bildet (husk fullskjerm!). Ekstra flott blir videoen dersom man har VR-briller!

Eldgammel smuglerskip

«Melckmeyt» betyr «milkmaid» på engelsk, eller budeie på godt norsk. Det 33 meter lange skipet var en såkalt fløyte, en type seilskip som ble utviklet på slutten av 1500-tallet i Nederland, og kan ha sett ut omtrent om øverst i saken.

Vraket ligger på ca. 20 meters dyp ved øya Flatey i Breiðarfjörð på den islandske vestkysten, der det sank i en storm. «Melckmeyt» smuglet ulovlig gods fra Island til Nederland under Karl X Gustavs andre danske krig mellom Sverige og Danmark-Norge.
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS før jul

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting er bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen når du skal på vinterferie. Meld deg på – Oslofjorden Dykkesenter har et kurs på planen før jul.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS