75 år siden KNM Kjell ble senket

Den 28. september 1944 ble den tidligere torpedobåten KNM Kjell ble senket av britiske fly utenfor Mandal. Det ikke alle vet er at båten het NK-02 Dragoner da den gikk ned.


VRAK

VIDEO75 år siden KNM Kjell ble senket

Den 28. september 1944 ble den tidligere torpedobåten KNM Kjell ble senket av britiske fly utenfor Mandal. Det ikke alle vet er at båten het NK-02 Dragoner da den gikk ned.

  28. september 2019
KNM Kjell ble bygd som torpedobåt 2. klasse (Lyn-klassen) ved Marinens Hovedverft i Horten i 1905. Den 41 meter lange torpedobåten hadde en innholdsrik livshistorie og var involvert i en rekke hendelser.

En av de mest kjente er Altmark-affæren, der KNM Kjell var eskorte for det tyske støtteskipet. Da krigen brøt ut lå Kjell i havn og fikk utført noen reparasjoner, og tyskerne beslagla båten og satte henne i tjeneste som minesveiper under navnet NK-02 Dragoner.

Se video fra et dykk på NK-02 Dragoner:Video: Søren Mikkelsen/YouTube


Senket i flyangrep

Den 28. september 1944 ble NK-02 Dragoner angrepet og senket av seks britiske de Havilland Mosquito-fly øst for Ryvingen fyr utenfor Mandal. Sju av mannskapet på 24 mann omkom i angrepet.

Vraket ligger på 32–40 meters dyp, og er et svært flott syn selv om det er delvis brutt ned. Den digre dampmaskinen er imponerende, kanonen på dekket er et flott fotomotiv og mellom vrakrestene ligger det mye spennende å se.

NK-02 Dragoner ble gjenoppdaget av tre dykkere i 2006, etter at Oslo Froskemannsklubb hadde kommet over det mer eller mindre tilfeldig på en klubbtur på 60-tallet.KNM Kjell var lang, smal og rask – men ikke rask nok til å slippe unna britiske fly. Dermed ble hun senket den 28. september 1944.


Abonnér på bladet Dykking!

De som har abonnert i noen år kan finne frem utgave nr. 3/2006 av bladet Dykking og lese historien om da vraket ble gjenoppdaget. I utgave nr. 5/2017 ble vraket omtalt i serien Norsk Vrakleksikon.


Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening er en interesseorganisasjon som arbeider for at et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret, eller en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Servicekampanje på VideoRay

  Hvis du bruker VideoRay til inspeksjonsarbeidet, har du nå muligheten til å få en kostnadsfri sjekk, funksjonstest og tilstandsrapport på utstyret ditt.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS