Vellykket beredskapsøvelse i Steinkjer

Steinkjer Sportsdykkere gjennomførte forrige helg i en vellykket beredskapsøvelse i samarbeid med nødetatene. – Det var en nyttig erfaring for alle parter, forteller John Ellev Slapgård.

Foto: John Ellev Slapgård

KLUBBNYTT

   

SIKKERHETVellykket beredskapsøvelse i Steinkjer

Steinkjer Sportsdykkere gjennomførte forrige helg i en vellykket beredskapsøvelse i samarbeid med nødetatene. – Det var en nyttig erfaring for alle parter, forteller John Ellev Slapgård.

  1. november 2019
Publikum ble vitne til et realistisk scenario i Steinjer havn forrige helg da dykkere spilte hovedrollen i en beredskapsøvelse der brann- og redningsvesen, ambulanse og RS Levanger deltok.

Øvelsen kom i stand på initiativ fra Steinkjer Sportsdykkere, og hadde fokus på drukningsulykker og evakuering av personell i sjø. Hensikten var å skaffe seg praktisk erfaring og trene på samarbeidet mellom nødetater og dykkeklubber.Redningsøvelsene var realistiske og satte både dykkere og nødetatene på prøve. Evalueringen i etterkant viser at alle involverte var godt fornøyd med øvelsen.


Lærerikt for alle parter

– Vi lærte mye om hvordan man skal reagere og håndtere en situasjon når uhellet er ute. De involverte fikk også øve på å få en skadd dykker ombord i båten, gjenoppliving og kunstig åndedrett, forteller John Ellev Slapgård.

De forskjellige scenaroiene innebar både en bevissløst dykker i overflaten og to dykkere som hadde forulykket under vann, og det var flere båter og mye folk i sving både på sjøen og på land mens øvelsen pågikk.

Hør intervju med John Ellev Slapgård på Radio Trøndelag:Enkle tiltak kan gjøre stor forskjell

– Evalueringen i ettertid viser at vi oppnår bevisstgjøring på sikkerhetsrutiner hos de som deltok på øvelsen. Vi blir oppmerksomme på enkle tiltak som potensielt kan redde liv, sier Slapgård.

Han fremhever at noe så enkelt som å ha en dedikert kasteline ombord på dykkebåten kan utgjøre forskjellen mellom en hendelse som ikke utvikler seg til noe dramatisk og en full redningsaksjon.

– Med en kasteline utvikler situasjonen seg ikke nødvendigvis til å bli alvorlig, men ute på sjøen kan mangelen på kasteline og en utslitt dykker fort bli veldig dramatisk, avslutter han.Deltakerne gjorde seg nyttige erfaringer og man fikk trent på samarbeidet mellom nødetater og dykkeklubber.


Planlegger ny beredskapsøvelse i 2020

Politiet og ambulansehelikopteret hadde dessverre ikke anledning til å delta på beredskapsøvelsen, men klubben håper de har mulighet til å stille neste år – da planlegges det en ny øvelse.

Årets beredskapsøvelse var den første Steinkjer Sportsdykkere har gjennomført sammen med nødetatene, men klubben holder årlige sikkerhetsøvelser internt.

Les mer om klubben på www.steinkjersportsdykkere.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;