Konferanse om redskapsopprydning i Gøteborg

Clean Nordic Oceans (CNO) er et nordisk kunnskaps- og erfaringsnettverk med fokus på hvordan spøkelsesfiske og forsøpling av havet kan reduseres. Den første fasen er nå over og dette markeres med en konferanse 21. og 22. november i Gøteborg.


KONFERANSE

MILJØKonferanse om redskapsopprydning i Gøteborg

Clean Nordic Oceans (CNO) er et nordisk kunnskaps- og erfaringsnettverk med fokus på hvordan spøkelsesfiske og forsøpling av havet kan reduseres. Den første fasen er nå over og dette markeres med en konferanse 21. og 22. november i Gøteborg.

  12. november 2019
Det er et ubestridelig faktum at en stor andel av den marine forsøplingen stammer fra fiskeriaktivitet enten dette er på havbunnen eller det som blir funnet i fjæra. Også havbruk er en kilde til dette.

– Møter og konferanser løser ikke problemet i seg selv, men kunnskaps- og erfaringsutveksling om metoder, tiltak og holdninger er viktige bidrag på veien. Derfor håper vi at så mange som mulig blir med på konferansen CNO skal ha i Gøteborg, sier leder for CNO, Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.Clean Nordic Oceans jobber for å utveksle erfariner og kunnskap om metoder og tiltak for å redusere effektene av søkelsesfiske, forsøpling og for å øke resirkulering av avfall fra fiskeriene.


Todelt konferanse

Konferansen er todelt. Første dag er det fokus på utfordringene, funnene og anbefalingene fra CNOs arbeid de siste tre årene. I tillegg vil det bli presentert smakebiter fra en rekke andre nordiske prosjekter som bidrar i dette arbeidet. Dagen avsluttes med paneldebatt.

– Den andre dagen rettes fokus på havet som matprodusent og hvordan konsumenter og marked vil reagere om vi ikke klarer å redusere den marine forsøplingen. Deretter får vi synspunkt og tiltaksbehov fra to globale aktører, den ene for generelt maritimt rammeverk og den andre med fokus på hvordan vi kan redusere spøkelsesfiske, sier Langedal.

Norge drar lasset

Når man ser hva som hvert år tas opp av tapte fiskeredskaper fra havet og hva som finnes i viker og på strender, viser det at Norge har en lang vei å gå enda.

– I Norge har vi i det minste systemer for å fange dette opp og for opprensking/ fjerning av tapte redskaper i motsetning til de fleste andre land. Men på mottakssiden, håndtering og resirkulering av fiskerirelatert utstyr så sliter vi. Store ulikheter langs vår langstrakte kyst er et stikkord her, sier Langedal.De nordiske landene er med på samarbeidet Clean Nordic Oceans, som er et nettverk bestående av over 100 aktører som jobber for å finne løsninger på spøkelsesfiske.


Spennvidden mellom nordiske land på dette området er meget stor og det viser med all tydelighet at når det gjelder velfungerende systemer, så er det ikke ett system som passer for alle.

– Erfaringen så langt viser at Norge ligger langt fremme og vi har noe å lære bort, men vi har ingen grunn til å sole oss i glansen, sier Langedal.

Clean Nordic Oceans blir trolig videreført

Konferansen i Gøteborg er kalt «CNO's Final Conference», i og med at prosjektet i utgangspunktet skulle avsluttes etter tre år. Etter at de nordiske ministrene med ansvar for tematikken har sett på CNOs arbeid, tyder det meste på at arbeidet blir videreført, men i en mulig endret form.

– På denne ferden åpnes kanskje døren på gløtt for havbruk også. Derfor blir det ekstra spennende å høre bærekraftsdirektør Catarina Martins fra Mowi fortelle om hvordan de møter fremtiden når det gjelder marin forsøpling.

Mer informasjon, påmelding og program: CNO Final Conference

Fakta om Clean Nordic Oceans
Clean Nordic Oceans er et prosjekt finansiert av Nordisk Ministerråd, og ledes av Fiskeridirektoratet sammen med DTU Aqua (Danmark) og Hav- och Vattenmyndigheten (Sverige). Arbeidsfeltet er hele Norden, og siden oppstarten i 2017 er det bygget opp et nettverk med nærmere 100 aktører. Formålet er å legge til rette for kunnskaps- og erfaringsutveksling for metoder og tiltak som kan bidra til å redusere spøkelsesfiske, forsøpling av havet samt forbedre mottak og gjenvinning fra både yrkesfiske og fritidsfiske.

Kilde: Fiskeridirektoratet
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Flott vrakdykking på Sørlandet

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen i 2023!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS