Nå fyller mange av krigsvrakene 75 år

November 1944: Tyskerne har evakuert og brent Finnmark, og stadig flere skip senkes langs kysten. Nå er det trekvart århundre siden mange av vrakene vi dykker på gikk ned.

Nå fyller mange av krigsvrakene 75 år
Ferndale og Parat er blant vrakene som fyller 75 år i høst.

VRAKNå fyller mange av krigsvrakene 75 år

November 1944: Tyskerne har evakuert og brent Finnmark, og stadig flere skip senkes langs kysten. Nå er det trekvart århundre siden mange av vrakene vi dykker på gikk ned.

  7. november 2019
☒   ANNONSE:
Mot slutten av andre verdenskrig hadde de allierte fått overtaket. I Middelhavet hadde 2 500 allierte skip invadert Sicilia i juli 1943, og det var halvannet år siden den tyske krigslykken snudde i slaget om Stalingrad.

Høsten 1944 hadde ikke tyskerne operative jagerflyskvadroner på Herdla utenfor Bergen. Det førte til at tyske konvoier måtte gå om natten, noe de måtte betale for med mange grunnstøtinger og forlis.

Om dagen gjemte skipene seg inne i fjordene for å unngå å bli angrepet, men britiske Beaufighter og Mosquito-fly herjet langs kysten og senket en rekke skip. Mange ble også ofre for miner – blant dem D/S Odin som gikk ned 9. mai 1944.

Se video fra D/S Odin:Vraket av D/S Odin ligger på rundt 70 meters dyp utenfor Narvik Havn. Video: Arctic Ice Divers/YouTube


Mange av vrakene vi dykker på gikk ned i 1944

I løpet av krigen gikk hundrevis av skip og tusenvis av menneskeliv tapt langs norskekysten. I Dykkings vrakarkiv finner vi over 60 vrak som ble senket eller forliste for 75 år siden i høstmånedene og frem til årsskiftet.

Blant de mest kjente er Aquila, Helga Ferdinand, Achilles, Nordvard, Albert Janus, Gudrun, Havda, August Bolten, Fernedale og Parat, Radbod, Elisabeth Bornhofen, Welheim, Rigel, Kehrwieder – og ikke minst Tirpitz. Listen er lang, og ikke siden 1940 hadde så mange skip møtt sin skjebne.

Et annet vrak som nylig fylte 75 år er NK-02 Dragoner, bedre kjent som KNM Kjell. Den opprinnelig norske torpedobåten ble senket av britiske fly i skjærgården utenfor Tregde den 28. september 1944.

Se video fra NK-02 Dragoner:Video: Søren Mikkelsen/YouTube
Noen av vrakene nevnt over har tidligere vært inngående beskrevet i serien Norsk Vrakleksikon, og flere står på trappene i kommende utgaver. Siden vi ikke kan vise video i bladet vil vi gjerne glede våre lesere (og seere) med videoer fra mange av vrakene fra 1944 på våre nettsider.

Følg derfor med på dykking.no – er du interessert i vrakdykking og historie tror vi at du vil finne mye interessant i ukene som kommer. Bestiller du et abonnement får du også spennende vrakstoff i postkassen.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS