75 år siden M/S Welheim ble torpedert

Den 28. november 1944 ble det tyske lasteskipet M/S Welheim torpedert av en norsk MTB ved sørvest av Florø. Vraket er et av de flotteste vi har langs kysten – se bilder og video her!

75 år siden M/S Welheim ble torpedert

VRAK75 år siden M/S Welheim ble torpedert

Den 28. november 1944 ble det tyske lasteskipet M/S Welheim torpedert av en norsk MTB ved sørvest av Florø. Vraket er et av de flotteste vi har langs kysten – se bilder og video her!

  28. november 2019
☒   ANNONSE:
Welheim var et moderne skip for sin tid da hun ble sjøsatt ved Flensburger Schiffsbau Gesellschaft i Tyskland i 1939, like før krigen brøt ut. Lasteskipet var utstyrt med to dieselmotorer på 2 225 HK hver, og gjorde hele 14 knop.

I slutten av november 1944 var Welheim på vei fra Bergen til Ålesund med kull da konvoien ble angrepet av den norske MTB 717. En torpedo rammet Welheim og kapteinen landsatte skipet på Vesleskjær sør for Askrova i et forsøk på å berge last og mannskap.Welheim var et moderne skip, utstyr med elektriske kraner i stedet for tradisjonelle master og lastebommer.


Lot seg ikke redde

Ingen omkom i angrepet, men Welheim lot seg ikke redde og forsvant i dypet på noen få timer til tross for at det ble gjort flere forsøk på å berge skipet.

Vraket ligger i dag på 15-70 meters dyp med nesten 90 graders slagside mot babord. Propellen ligger på bunnen ved siden av hekken, og et maskingevær på brovingen er intakt.

Se video fra vraket av Welheim:Video: UnderwaterNerd (Jörn Kumpart), YouTube


Et kjempeflott vrakdykk

Welheim var utstyrt med elektriske kraner over hvert av de fire lasterommene, i stedet for tradisjonelle master og bommer. Kranene står på skipet den dag i dag, og er det spesielt syn der de tårner over dykkerne som er på besøk.

Det er mange flotte detaljer å se på vraket. De enorme dimensjonene gjør i seg selv et stort inntrykk, og den som leter finner mye spennende åp se og fotografere – som for eksempel porselensvasken på bildet øverst i saken.Et dykk på Welheim er en flott opplevelse. Man er avhengig av båt og godt vær for å komme ut til vraket, som ligger på 15-70 meters dyp sørvest for Florø.


I 2008 ble 137 tonn olje pumpet ut av vraket av dykkefartøyet M/S Risøy fra Haugesundsfirmaet Riise Underwater Engineering. Det hadde i flere tiår lekket olje fra vraket, og alt i 1993 ble det karakterisert som miljøfarlig av Kystverket.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS