Havets lapskaus: Prøv en Bouillabaisse

Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet. Vi feirer Bouillabaisse-dagen med en god oppskrift.

Video: Le Creuset/YouTube

GOURMETHavets lapskaus: Prøv en Bouillabaisse

Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet. Vi feirer Bouillabaisse-dagen med en god oppskrift.

  14. desember 2020
Denne fiskegryten er perfekt for dykkere og fridykkere, som ikke alltid vet nøyaktig om de kommer opp med fisk, skjell eller krabber. Bouillabaisse kan lages med en rekke forskjellige råvarer fra havet – gjerne fiskeslag man ikke spiser til vanlig.

Retten kommer fra Marseille i Frankrike, hvor den tradisjonelt ble laget med ulker som fiskerne ikke fikk solgt til restauranter eller på markedet. Navnet kommer fra de to ordene bolhir (å koke) og abaissar (å redusere eller simre).

Feir bouillabaisse-dagen med et potpurri av smaker

Når du skal lage bouillabaisse kan du bruke mange forskjellige ingredienser, og det kan være et spennende alternativ på lørdagskvelden før den tradisjonelle julematen gjør sitt inntog i heimen.

Du kan bruke blåskjell, kamskjell, krabbeklør og fiskehoder, -haler og -finner, så om du har fanget juletorsken kan du trygt la skroget ligge og bruke det du vanligvis kaster.

Prøv «Gunnars bouillabaise» fra www.aperitif.no

I korte trekk skal man koke kraft på krabbeklør og fiskehoder, før man tilsetter løk, persille, hvitløk, fennikel, tomater, kryddergrønt, hvitvin og appelsinskall. Det hele tar rundt 45 minutter å tilberede.

Bouillabaisse kan lett lages i store porsjoner, og egner seg perfekt dersom du vil invitere familie eller venner på en førjulsmiddag. Fiskegryten serveres tradisjonelt med godt brød og aioli. Bon appétit!

Opprinnelig publisert 14.12.2019
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Faste tirsdagdykk hos ProDykk

  Har du lyst til å dykke litt oftere, men mangler buddy? Eller har du akkurat tatt kurs og vil komme i gang med dykkingen? ProDykk på Nesodden arrangerer dykking hver tirsdag.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS