Havets lapskaus: Prøv en Bouillabaisse
Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet. Vi feirer Bouillabaisse-dagen med en god oppskrift.
Video: Le Creuset/YouTube
GOURMET
Havets lapskaus: Prøv en Bouillabaisse
Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet. Vi feirer Bouillabaisse-dagen med en god oppskrift.
Retten kommer fra Marseille i Frankrike, hvor den tradisjonelt ble laget med ulker som fiskerne ikke fikk solgt til restauranter eller på markedet. Navnet kommer fra de to ordene bolhir (å koke) og abaissar (å redusere eller simre).
Feir bouillabaisse-dagen med et potpurri av smaker
Når du skal lage bouillabaisse kan du bruke mange forskjellige ingredienser, og det kan være et spennende alternativ på lørdagskvelden før den tradisjonelle julematen gjør sitt inntog i heimen.
Du kan bruke blåskjell, kamskjell, krabbeklør og fiskehoder, -haler og -finner, så om du har fanget juletorsken kan du trygt la skroget ligge og bruke det du vanligvis kaster.
Prøv «Gunnars bouillabaise» fra www.aperitif.no
I korte trekk skal man koke kraft på krabbeklør og fiskehoder, før man tilsetter løk, persille, hvitløk, fennikel, tomater, kryddergrønt, hvitvin og appelsinskall. Det hele tar rundt 45 minutter å tilberede.
Bouillabaisse kan lett lages i store porsjoner, og egner seg perfekt dersom du vil invitere familie eller venner på en førjulsmiddag. Fiskegryten serveres tradisjonelt med godt brød og aioli. Bon appétit!
Opprinnelig publisert 14.12.2019