Dobbel senking i Eidsfjorden
Den 25. januar 1945 ble D/S Ilse Fritzen og D/S Bjergfin angrepet av britiske Mosquito-fly. Begge skipene ble senket, og vrakene ligger på 40–60 meters dyp utenfor Nordeidet i Eidsfjorden ikke langt fra Askvoll.
Dobbel senking i Eidsfjorden
D/S Ilse Fritzen het «Saint Octave» frem til 1942.
VRAK

Dobbel senking i Eidsfjorden
Den 25. januar 1945 ble D/S Ilse Fritzen og D/S Bjergfin angrepet av britiske Mosquito-fly. Begge skipene ble senket, og vrakene ligger på 40–60 meters dyp utenfor Nordeidet i Eidsfjorden ikke langt fra Askvoll.
  25. januar 2022
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
De to lasteskipene gikk i konvoi fra Bergen til Ålesund, eskortert av forpostbåtene V-5111, V-5115 og V-5310. Ilse Fritzen var lastet med 6.348 tonn kull og et antall miner, mens Bjergfin hadde 15.000 sekker mel i lasterommene.

Skipene lå i skjul i Eidsfjorden, men ble oppdaget av Mosquito-fly fra RAF Banff Strike Wing. De gikk til angrep, og Bjergfin fikk en treffer i kjelerommet og sank etter kort tid. Ilse Fritzen ble skadet, men sank først neste dag.



De Havilland Mosquito var sammen med Bristol Beaufighter den mest brukte flytypen til «anti-shipping» oppdrag på Norskekysten. Foto: RAF


D/S Bjergfin gikk av stabelen ved Wortelboer & Co, i Delfzjil i Nederland den 1. oktober 1917. Tonnasjen var på 648 BRT og skipet målte 179,7 x 28,6 x 12,3 fot. En 115 nHK trippel ekspansjon dampmaskin gav en fart på 10 knop.

På grunn av første verdenskrig ble hun ikke overlevert til eieren før to år senere, under navnet D/S Svanholm.

LES OGSÅ
Er du interessert i vrakdykking?


Den 28. april 1942 ble hun bombet av tyskerne utenfor Tustna. Norsk Bjergningskompani hevet og reparerte skipet og satte det tilbake i fart under navnet D/S Bjergfin. I oktober 1944 ble hun beslaglagt av tyskerne.

Vi har ikke funnet noen video fra vraket, til tross for at det er et relativt populært dykkemål. Tips oss gjerne!



D/S Bjergfin het opprinnelig «Svanholm» da hun ble levert til rederne Reiersen & Matland i Haugesund i 1917.


Vraket av Ilse Fritzen ligger på 45-65 meters dyp med 90 graders slagside mot styrbord. Hun ble skadet i luftangrepet, men sank først neste dag. Vraket er i god stand med unntak av akterenden, men propellen og roret er fortsatt på plass.

Ilse Fritzen ble bygd ved verftet Ateliers & Chantiers de France i Dunkerque, og løp av stabelen i 1922. Det 107,5 meter lange stålskipet hadde en tonnasje på 5 099 BRT og ble døpt «Saint Octave».



Video: UnderwaterNerd (Jörn Kumpart)/YouTube


I mai 1940 ble skipet beslaglagt av franske myndigheter og brukt som fangeskip for tyske krigsfanger. Et tysk artilleriangrep den 29. mai 1940 etterlot 17 døde og over 70 skadde.

Skipet ble liggende å drive inntil det ble tatt som krigsbytte av tyskerne en ukes tid senere. I 1942 fikk hun navnet Ilse Fritzen, og ble satt i trafikk mellom Tyskland og Norge.



Ingen av flyene som deltok i angrepet i Eidsfjorden ble skutt ned, men to Mosquito'er fra 248 skvadron kolliderte med hverandre over Roughhilly Wood i Skottland da de skulle gå inn for landing.

Det ene av de to flyene styrtet, og både piloten Darel Crimp og navigatøren John Bird omkom. Det andre flyet ble sterkt skadet, men klarte å lande.




Opprinnelig publisert 25.01.2020


STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS