Unikt vrakdykk: Ferndale og Parat
Den 16. desember 1944 ble M/S Ferndale og bergingsdamperen Parat senket av britiske fly i Krakhellesundet i Sogn og Fjordane. Dobbeltvraket er blant Norges mest populære dykk.
Unikt vrakdykk: Ferndale og Parat
Det ikoniske dobbeltvraket av Ferndale og Parat er et av de flotteste vrakdykkene i Norge. Foto: Christian Skauge
VRAK

Unikt vrakdykk: Ferndale og Parat
Den 16. desember 1944 ble M/S Ferndale og bergingsdamperen Parat senket av britiske fly i Krakhellesundet i Sogn og Fjordane. Dobbeltvraket er blant Norges mest populære dykk.
  16. desember 2022
Read in English!
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
M/S Ferndale gikk i konvoi fra Bergen til Ålesund sammen med lasteskipet D/S Wilhelms og slepebåten Fairplay X med ammunisjon og forsyninger da hun grunnstøtte på Seglsteinen i Krakhellesundet.

Siden tyskerne ikke lenger hadde jagerfly som kunne gi konvoiene beskyttelse måtte konvoien gå om natten. På grunn av sterk strøm kom Ferndale for raskt inn i sundet, og ble stående med forskipet på grunn.

Ferndale

Om morgenen den 16. desember 1944 ble M/S Ferndale og redningsdamperen Parat senket ved Seglsteinen i Krakhellesundet. Foto: RAF


Skipet tok inn vann, og redningsdamperen Parat ble tilkalt fra Florø. Like etter ankomst tidlig den neste morgenen ble de to skipene oppdaget, og ikke lenge etter dundret en sveit med 20 Mosquito-fly inn den smale fjorden.

Ferndale og Parat ble skutt i brann, og røyken tiltrakk seg oppmerksomheten til ytterligere seks Mosquito-fly som hadde vært på anti ubåt-patrulje ved Fedje. Da disse angrep en time senere fikk havaristen nådestøtet.





I tillegg til mannskapet hadde Ferndale 48 flakartillerister ombord, og de forsvarte seg som best de kunne med antiluftskyts. Brannen etter de to angrepene var imidlertid for intens til at den kunne slukkes.

Parat gikk til bunns klokken 14:15, og ble liggende på 60 meters dyp. Fire timer senere sank Ferndale og la seg til ro på bunnen bare én meter fra bergings­damperen – det var bare et lykketreff at den ikke knuste Parat.

LES OGSÅ
Frankenwald – Norges flotteste vrak?


Forpostbåten V-5305 Jäger som lå i skjul på vestsiden av det smale sundet for å beskytte havaristen greide å skyte ned en Mosquito i hvert av angrepene.

Det ene havnet i sjøen, det andre krasjlandet på Meifjellet på Losna. Dermed mistet de allierte fire mann, mens tyskerne måtte begrave tre av sine kameraden.

Mosquito

Dette bildet viser sannsynligvis Charles Beruldsens Mosquito kort tid før han ble skutt ned. Nederst til venstre sees den brennende Ferndale. Foto: RAF


En av pilotene som omkom var den 22 år gamle Flight lieutenant Kenneth Cupples Beruldsen, som hadde skotsk mor og norsk far.

Han hadde vokst opp i Australia, og tok av fra morens fødeland bare for å møte sin skjebne i farens fødeland noen timer senere.

Ferndale

Ferndale ved kai før krigen. Bildet er fargelagt ved hjelp av en algoritme på nettsiden Algorithmia. Foto: Erling Skjold/Norsk Skipsvraksarkiv


Restene av Ferndale starter allerede på sju meters dyp, og hekken ligger på 34 meter. Forskipet ble berget etter krigen, men fra 17-18 meters dyp ser man konturene av det enorme skroget og akterskipet er et flott syn.

Når man kommer over hekken på Ferndale kan man se vraket av Parat nedenfor. Begge vrakene står på kjølen, og Parat ligger fra 45 til 63 meters dyp.

LES OGSÅ
Er du interessert i vrakdykking?


Ferndale er et flott dykk for både nybegynnere og mer erfarne sportsdykkere, mens Parat er best egnet for tekniske dykkere.

De to vrakene ligger i en 45 graders skråning og gir en perfekt dykkeprofil. På slutten av dykket kan man nyte sikkerhetsstoppen eller dekoen på 6-7 meters dyp rundt Seglsteinen, som er dekket av anemoner og full av liv.

Parat

Vraket av Parat ligger såpass dypt at det blir som et nattdykk å regne hvis man ikke dykker om sommeren. Ved hjelp av dykkere med kraftige lykter blir det et flott. Foto: Christian Skauge


M/S Ferndale ble bygd ved Deutsche Werft A.G i Hamburg i Tyskland i 1925, og målte 116,3 x 16,3 x 7,5 meter. Skipet hadde en tonnasje på 4.302 BRT og var eid av rederiet Glittre A/S i Oslo.

I oktober 1944 ble Ferndale tatt som eiendomsprise av Reichskommissar für die Seeschiffart i Oslo fordi rederiet ikke klarte å skaffe mannskap.



I tillegg hadde det vært problemer med sabotasje og desertering. Skipet fikk tysk flagg og mannskap og ble satt i tjeneste for Kriegsmarine.

Bergingsdamperen Parat ble bygd ved Trondhjems Mekaniske Verksted i 1905, og målte 32,3 x 5,69 x 3,05 meter. Eier var Det Nordenfjeldske Dykkerselskab, fra 1912 Norsk Bjergningskompagni A/S.

Seglsteinen

Seglsteinen der de to vrakene ligger er også et herlig naturdykk, slik at alle får det de ønsker seg på dykketuren, uansett interesse. Foto: Christian Skauge


Vrakene av Ferndale og Parat ble omtalt i Dykking nummer 1/2018 og 1/2012. De som har abonnert kan finne frem disse utgavene og lese hele den dramatiske historien om senkingen.

Dersom du vil dykke på de fantastiske vrakene kan du kontakte Gulen Dykkesenter, som kjører jevnlige turer til Krakhellesundet.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS