Vrak med 6000 amforaer funnet i Middelhavet

For to tusen år siden var en 35 meter lang båt lastet med tusenvis av amforaer på vei over Middelhavet. Båten nådde aldri sitt mål, og er det største romerske vrakfunnet noen sinne.

Foto: Ionian Aquarium, Kefalonia

VRAK

MARINARKEOLOGIVrak med 6000 amforaer funnet i Middelhavet

For to tusen år siden var en 35 meter lang båt lastet med tusenvis av amforaer på vei over Middelhavet. Båten nådde aldri sitt mål, og er det største romerske vrakfunnet noen sinne.

  18. desember 2019
Vraket har ligget på havbunnen i rundt to tusen år, og ble nylig oppdaget av marinarkeologer på 60 meters dyp utenfor den greske øya Kefalonia. Lasten får forskerne til å smile fra øre til øre.

Båten hadde rundt 6 000 amforaer i lasterommet. De tradisjonelle leirkrukkene ligger på bunnen i et område som måler 30 x 12 meter, og de aller fleste av dem skal være intakte.De fleste amforaene er intakte, og forskerne vil nå undersøke om de kan finne rester av innholdet. Foto: Ionian Aquarium, Kefalonia


Lasten er i svært god stand

Amforaer ble brukt til å frakte og oppbevare vin, olivenolje, nøtter, hvete eller andre kornsorter. Forskerne vurderer å ta i bruk DNA-teknologi for å prøve å identifisere innholdet.

Amforaene ligger lett synlig på havbunnen, og er i svært god stand. Marinarkeologene håper vraket og lasten skal gi ny informasjon om handelsruter og skipskonstruksjon fra den aktuelle perioden 100 år før vår tidsregning.

Noe av grunnen til begeistringen over vrakfunnet er at båten er omtrent dobbelt så stor som det som var vanlig på denne tiden – de fleste lastebåter var ikke mer enn 25 meter lange.

Uklart hva som skal skje med vraket

Vraket ble funnet ved hjelp av sonar, og bildene herfra ble behandlet ved hjelp av kunstig intelligens. Resultatet er et av de mest spektakulære vrakfunnene i Middelhavet.

Det er uklart hva som vil skje med det spektakulære funnet, men Ionian Aquarium som er ansvarlig for funnet håper å skaffe investorer som kan bidra med midler til å åpne en dykkepark.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS