75 år siden flyet ved Munkholmen ble senket

Den 7. november 1945 ble et sjeldent fly senket ved Munkholmen i Trondheim – en firemotors Short Sunderland Mk. III flybåt som hadde kommet til Norge ved slutten av krigen. Se dronevideo fra vraket!

75 år siden flyet ved Munkholmen ble senket
Foto: Wikipedia

VRAK75 år siden flyet ved Munkholmen ble senket

Den 7. november 1945 ble et sjeldent fly senket ved Munkholmen i Trondheim – en firemotors Short Sunderland Mk. III flybåt som hadde kommet til Norge ved slutten av krigen. Se dronevideo fra vraket!

  7. november 2020
Flyet ble overtatt av den norske 330-skvadronen den 2. mai 1945 og fikk kjennetegnet WH-Y. Noen dager etter ankomst Trondheim blåste det opp, og flyet slet seg fra fortøyningen og ble så skadet at det senere ble kondemnert.

Motorer, instrumenter, bestykning og annet utstyr ble fjernet fra flyet, men under tømming av drivstoff gikk det galt: Dampen fra flybensinen ble antent og flyet ble raskt et brennende inferno. Fire mann ble stygt forbrent, men ingen mistet livet.

Senket på dypt vann

Det totalskadde flyet ble slept ut til Munkholmen og senket den 7. november 1945. Der ble det liggende uoppdaget på 57–72 meters dyp helt til november 2003, da det ble funnet av Kaj Sjølie og Frode Aakvik.

De hadde i flere år lett etter ubåten U-622, men fant i stedet vraket av Short Sunderland WH-Y – ironisk nok en flytype som ofte ble brukt til anti-ubåtoppdrag.Sonarbilde av vraket (NTNU).


Et flygende pinnsvin

Short Sunderland-flyene hadde så mange maskingeværer at tyskerne kalte det for Fliegendes Stachelschwein – og det var aldri noe godt tegn når ubåtmannskapene hørte drønnet fra de kraftige Rolls Royce Pegasus-motorene.

I 2018 besøkte ROV-selskapet Blueye vraket, og hadde med seg seks undervannsdroner for å kunne lyse opp vingene og den 26 meter lange flykroppen.

Resultatet kan du se i denne videoen:Video: Blueye/YouTube


Vraket er i god stand

Bortsett fra at motorene mangler og noen skader på halepartiet fremstår flyet som bemerkelsesverdig helt, slik man ser i videoen over. Instrumentene i cockpiten ble som nevnt fjernet i 1945.

Vraket ligger dypt, og det kreves trimix (evt. rebrebather) dersom man vil oppleve dette flotte og sjeldne flyet fra andre verdenskrig. Ta kontakt med Havsport, som drives av Kaj Sjølie som fant vraket i 2003.

Se video fra innsiden av flyvraket:Video: Blueye/YouTubeDe nye koronatiltakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Florida: Perfekt for dykking og snorkling

  Florida Keys er en 190 kilometer lang kjede av spennende øyer som strekker seg sørover fra tuppen av Florida, helt til Key West. Området byr på flott dykking med vrak og vakre korallrev.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS