VRAK

VIDEOVraket av Scharnhorst funnet

Vraket av den tyske panserkrysseren Scharnhorst ble nylig funnet utenfor Falklandsøyene sør i Atlanterhavet. Skipet ble senket under første verdenskrig.

Vraket av Scharnhorst funnet

Vraket av den tyske panserkrysseren Scharnhorst ble nylig funnet utenfor Falklandsøyene sør i Atlanterhavet. Skipet ble senket under første verdenskrig.

  30. desember 2019
Den 8. desember 1914 ble de to panserkrysserne Gneisenau og Scharnhorst senket av Royal Navy i et sjøslagt sørøst for Falklandsøyene. Nylig ble vraket av Scharnhorst lokalisert på 1 610 meters dyp.

Det meste av overbygningen ble ødelagt under senkingen, eller har kollapset senere. Skroget skal i det store og det hele være intakt.

Se video av vraket:Video: LiveScience/YouTube


Senket britiske panserkryssere

Scharnhorst var under kommando av viseadmiral Miximilian Graf von Spee, og var sammen med krysseren Gneisenau et av de mektigste skipene i den keiserlige tyske marine.

Skipene hadde vært stasjonert i Tsingtao i Kina, men da første verdenskrig brøt ut mistet tyskerne sine støttepunkter i Øst-Asia og flotiljen satte kursen over Stillehavet for å runde Kapp Horn og komme inn i Atlanterhavet.

Utenfor Chile møtte de på en britisk kampgruppe, og 1. november 1914 kom det til en trefning der panserkrysserne HMS Good Hope og HMS Monmouth ble senket.

Scharnhorst kom uskadd fra kampene, men hadde brukt halvparten av ammunisjonen.Den tyske flåten fotografert idet de forlater Valparaiso i Chile etter sjøslaget ved Coronel der HMS Good Hope og HMS Monmouth ble senket. Fra venstre i bakgrunnen sees Scharnhorst, Gneisenau og Leipzig.


Britisk hevnaksjon

Britene sendte en to slagkryssere for å finne og senke de tyske styrkene, og traff på dem ved Falklandsøyene etter at de hadde rundet Kapp Horn og kommet inn i Atlanterhavet på vei mot Tyskland.

Von Spee ombord på Scharnhorst sendte sine lette kryssere Nürnberg, Dresden og Leipzig i havn og tok opp kampen sammen med Gneisenau, men begge skipene ble senket av Royal Navy. Scharnhorst gikk ned med 860 mann ombord.Sonarbilde av vraket som ble funnet på 1 610 meters dyp sørst for Falklandsøyene i Sør-Atlanteren. Foto: Falklands Maritime Heritage Trust
Kraftig panser og bestykning

Scharnhorst målte 144,6 x 21,6 x 8,37 meter, og tre trippel ekspansjon dampmaskiner gav skipet på 12.985 tonn en toppfart på 22,5 knop. Hun ble bygd ved verftet Blohm & Voss i Hamburg i 1906.

Hovedskytset bestod av åtte 21 centimeters kanoner og fire torpedorør, i tillegg til mindre skyts. Skipet var oppkalt etter den tyske feltherren Gerhard von Scharnhorst og hadde opptil 18 centimeter tykt panser.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS