Avslører hull i skroget på M/S Estonia
Den 28. september 1994 forliste passasjerfergen M/S Estonia på vei fra Tallin til Stockholm. I dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer» alt avsløres et aldri tidligere dokumentert hull i skipets skrog.
Avslører hull i skroget på M/S Estonia
Foto: Discovery Norge

Avslører hull i skroget på M/S Estonia
Den 28. september 1994 forliste passasjerfergen M/S Estonia på vei fra Tallin til Stockholm. I dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer» alt avsløres et aldri tidligere dokumentert hull i skipets skrog.
  28. september 2020
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
I dag er årsdagen for den mest omfattende og omstridte fergeulykken i moderne tid. Da M/S Estonia forliste for 26 år siden mistet 852 mennesker livet, og flertallet av dem ble etterlatt på havets bunn, skriver Discovery Norge i en pressemelding.

Overlevende og etterlatte har kjempet i mange år for å løfte frem det de mener er ubesvarte spørsmål rundt havariet, og de stiller spørsmål ved hvorfor svenske myndigheter lot skipet bli liggende på havbunnen.

Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia


I «Estonia – funnet som endrer alt» blir et aldri tidligere dokumentert hull i skroget avslørt, og dette setter spørsmålstegn ved den offisielle Havarikommisjonens rapport om hva som skjedde med passasjerskipet.

Det har vært mange spekulasjoner og teorier rundt hva som faktisk skjedde havarinatten, og spørsmålene har stor allmenn interesse.

LES OGSÅ
Estonia-forliset blir TV-dokumentar


Derfor besluttet dokumentarteamet å gjennomføre et dykk med en ROV for å dokumentere de delene av vraket som ikke er blitt ordentlig utredet i tidligere offisielle rapporter.

Det har eksistert teorier om at det finnes et hull på styrbord side av skipet som kan forklare hvorfor det sank så fort.

– Det var nødvendig, og journalistisk motivert, å sende ned en undervannrobot med kamera for å gjennomføre en utførlig dokumentasjon av skrogets tilstand, sier regissør Henrik Evertsson fra Monster, som står bak dokumentarserien.

Han forteller at de under dykket ble oppmerksom på en betydelig skade på styrbord side av Estonias vrak, en skade som aldri tidligere er blitt rapportert eller dokumentert i offentlige rapporter.

Ifølge eksperter som har gjort analyser av funnet, må skaden ha blitt forårsaket av en stor ytre kraft.

LES OGSÅ
Gjorde utrolig vrakfunn ved en tilfeldighet


I serien intervjues også vitner om hva som hendte natten M/S Estonia forliste, og det de forteller kan være med på å forklare det nye funnet.

– Flere av de overlevende kan fortelle om høye smell og skrapelignende lyder mot skroget under forliset. Flere av dem observerer også vann som fosser inn under bildekk, som altså ikke kommer ovenfra, sier Henrik Evertsson.

Hva skjedde egentlig med M/S Estonia?


Den svenske stiftelsen for pårørende og overlevende SEA har jobbet for en ny granskning og videre utredning av vraket for å få svar på hva som egentlig skjedde for 26 år siden.

– De nye funnene som presenteres i dokumentarserien er av stor allmenn interesse, de reiser spørsmål om den offisielle forklaringen og kan forhåpentligvis føre til mer kunnskap om hvorfor Estonia sank, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery Norge, Hanne McBrideHun mener dette kan være med på å gi de etterlatte og overlevende flere svar og til og med kanskje en avslutning på saken etter 26 år.

– Produksjonsselskapet Monster har lagt ned en formidabel jobb, og dykket som ble gjennomført var høyst journalistisk motivert og grundig vurdert både etisk og juridisk, avslutter McBride.STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Flott vrakdykking på Sørlandet

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen!

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med service?
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS