Innstramming i turistfisket vil ramme UV-jakt

Nærings- og fiskeridepartementet har sendt et forslag til regelendringer i turistfisket på høring. Regjeringen vil blant annet stramme inn på hvem som kan ta med fisk ut av landet – og det rammer også undervannsjegere.

En innstramming i turistfisket vil også ramme UV-jegere. Personen på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Pixabay

UNDERVANNSJAKTInnstramming i turistfisket vil ramme UV-jakt

Nærings- og fiskeridepartementet har sendt et forslag til regelendringer i turistfisket på høring. Regjeringen vil blant annet stramme inn på hvem som kan ta med fisk ut av landet – og det rammer også undervannsjegere.

  20. januar 2020
– Det er en utfordring at enkelte smugler fisk ut av landet i store mengder. De som gjør dette har ikke nødvendigvis vært gjester ved registrerte turistfiskebedrifter. Et av forslagene er at bare turister som har fisket ved registrerte turistfiskebedrifter kan ta med fisk ut av landet, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

De fleste er enige om at det må innføres strengere regler og bedre kontroll med turistfisket. Årlig tar turistfiskere over 1,5 millioner fisk i norske farvann – og dette er bare det som registreres. Ingen vet nøyaktig hvor mye fisk som tas.

– Det kan være så mye som 100 000 tonn, skriver Yngve Larsen, leder i Andøy Fiskarlag i et innlegg i Fiskeribladet. Nå ønsker Regjeringen å rydde opp i turistfisket.UV-jakt står bare for en liten del av turistfisket, men vil også rammes av innstrammingene dersom de blir vedtatt. Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Frivannsliv


Innstrammingene vil ramme dykkebransjen

Dykkere, fridykkere og undervannsjegere står for en forsvinnende liten andel av den totale fangsten, men regnes etter loven som sportsfiskere og vil dermed omfattes av eventuelle regelendringer.

– Forslagene berører ikke selve utøvelsen av fisket, som fremdeles kan foregå som «sportsfiske med handreiskapar», jf. havressursloven § 22. Dette inkluderer undervannsjakt med kniv eller harpun, sier Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet til Dykking.

Dette betyr at turister som driver med undervannsjakt i fremtiden bare vil kunne ta med seg fisk hjem hvis de kan dokumentere at de har dykket med en registrert turistfiskebedrift. Konsekvensen er at dykkesentre og andre aktører som lar sine gjester bedrive fangst må registrere seg som turistfiskebedrifter.Turistfiskere vil gjerne ha med seg fiskefileter hjem, men manglende kunnskap og fingerferdighet kan føre til at «dårlige fileter» blir kastet. Dermed går store mengder fiskeråstoff tapt.


Foreslår reduksjon og endring i utførselskvoten

I dag kan turistfiskere ta med seg 20 kg fisk ut av landet dersom de fisker hos en registrert turistfiskebedrift. Det foreslås nå at mengden reduseres til 10 kg, og at de som fisker uorganisert ikke får lov til å ta med fisk overhodet.

Regjeringen ønsker også å også gjøre turistfisket med bærekraftig, og det kan bety at det blir slutt på at turister får lov å ta med seg fiskefileter. Bare hel fisk (sløyd og hodekappet) skal være lov å ta med ut av landet.

– Det er dessverre alt for mange turistfiskere som kaster verdifullt råstoff. Vi foreslår derfor at det kun skal være lov å ta med hel fisk ut av landet. Ønsket er at turistene tar bedre vare på hver enkelt fisk og setter selve opplevelsen i sentrum, fremfor å skulle fiske mest mulig, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

SISTE: Etter at Fremskrittspartiet i dag trakk seg fra regjeringssamarbeidet går Harald T. Nesvik av som sjømat- og fiskeriminister. Amund Drønen fra Høyre er blant dem som nevnes som mulige kandidater til ministerposten.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS