75 år siden D/S Havbris gikk ned

Den 27. januar 1945 grunnstøtte D/S Havbris i storm og forliste utenfor Søgne. Det 79 meter lange vraket står rett opp og ned på bunnen og er i svært god stand. Bli med på et dykk på et av Sørlandets flotteste vrak!

VRAK

   

VIDEO75 år siden D/S Havbris gikk ned

Den 27. januar 1945 grunnstøtte D/S Havbris i storm og forliste utenfor Søgne. Det 79 meter lange vraket står rett opp og ned på bunnen og er i svært god stand. Bli med på et dykk på et av Sørlandets flotteste vrak!

  27. januar 2020
Selv om vi gleder oss over et fantastisk vrak er historien om D/S Havbris av den triste sorten: Hun grunnstøtte på Ulveskjærene ved Songvår fyr i storm, og drev mellom Hellersøy og Hellersøyskjæret før hun gikk ned med mann og mus. 14 personer omkom i forliset.

Havbris var lastet med trelast fra Namsen og var på vei mot Hamburg da hun gikk ned. Karl Klungland, Jan Kristoffersen og Espen Lauritsen fra Søgne Dykkerklubb besøkte vraket den 10. desember 2019 – her kan du se den flotte videoen.

Bli med på et scooterdykk på D/S Havbris:Video: Karl Klungland/Facebook


Et vell av spennende detaljer

D/S Havbris ble funnet av dykkere i 1991, og er i meget god stand der hun ligger på kjølen på 45–70 meters dyp. Vraket er smekkfullt av flotte detaljer og er virkelig en opplevelse å få med seg.

Lasteskipet ble bygd 1919 ved Stavanger Støberi & Dok i 1919, og målte 78,8 x 11,3 x 4,9 meter. Tonnasjen var 1 315 BRT, og skipet hadde en 3-sylindret trippel ekspansjon dampmaskin som gav en marsjfart på 8 knop.

Opprinnelig het skipet «Hindøy», men ble omdøpt da hun ble kjøpt av rederiet Helmer Staubo & Co. i Kristiania i desember 1922. Senere ble hun overtatt av Albert Harloff's Rederi A/S i Bergen, som står oppført som siste eier i registrene.


ANNONSE

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Bli med på nakensneglesafari

  Årets nakensneglesafari på Gulen Dykkesenter er den 10. i rekken, og som vanlig er forventningene store. Vil deltakerne klare å finne flere arter enn i fjor? Ekspertene står klare til å hjelpe med identifiseringen.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.