Foto: Mark Erdmann, Conservation International

FORSKNING

   

MARINBIOLOGIGående haier oppdaget utenfor Australia

Fire nye haiarter som bruker finnene til å gå på bunnen har blitt oppdaget i farvannet mellom Australia og Papua Ny-Guinea – og forskerne forventer å finne enda flere.

Gående haier oppdaget utenfor Australia

Fire nye haiarter som bruker finnene til å gå på bunnen har blitt oppdaget i farvannet mellom Australia og Papua Ny-Guinea – og forskerne forventer å finne enda flere.

  28. januar 2020
De nye haiartene tilhører slekten Hemiscyllium, som på norsk kalles epåletthaier eller bambushaier. De kan ligne ganske mye på vår hjemlige art småflekket rødhai (Scyliorhinus canicula), men tilhører en annen orden.

De nyoppdagede artene er snaut en meter lange, og har mørke bånd og flekker på kroppen. Den er ingen grunn til å være redd for at de skal komme gående etter deg – de er harmløse for mennesker.

Se video av den nye haiarten her:Hemiscylluim halmahera ble oppdaget ved øya Halmahera i Indonesia, mens de andre artene i slekten finnes lenger sør, i Australia og på Papua Ny-Guinea. Video: The University of Queensland/Vimeo


Spesiell biologi tilpasset habitatet

Hemiscyllium-artene lever i avgrensede områder langs nordkysten av Australia, sør på Papua Ny-Guinea og i Indonesia, og er i stand til å tolerere vann med lavt oksygeninnhold.

Sammen med evnen til å gå på bunnen gir dette dem en stor fordel i jakten på bløtdyr og krepsdyr.

– Dette er ikke de første haiene man kjenner til som kan bruke finnene til å gå på bunnen. Det totale antallet av disse er nå oppe i ni arter, sier Christine Dudgeon fra University of Queensland.

Håper på flere dykketurister

En av artene, Hemiscylluim halmahera ble oppdaget på øya Halmahera nordøst i Indonesia, mellom Manado og Raja Ampat.

Dykkeindustrien i området skal være ivrige etter å promotere den nye arten, ifølge Mark Erdmann fra Conservation International.


Regner med å finne flere nye arter

Forskningsdata tyder på at de gående haiene har utviklet sin spesielle måte å bevege seg på etter at de har blitt genetisk isolert fra den opprinnelige bestanden. De kan ha fulgt med korallrev som har beveget seg over havbunnen ved Ny-Guinea for omtrent to millioner år siden.

– Vi tror at flere arter av disse haiene bare venter på å bli oppdaget, sier Dudgeon.

De fire artene gående haier har blitt oppdaget i løpet av et 12 års forskningssamarbeid mellom Conservation International, CSIRO, Florida Museum of Natural History, Indonesian Institute of Sciences og Indonesian Ministry of Marine Affairs and Fisheries.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS