UV-scooter funnet på Blücher etter 20 år

For 20 år siden mistet Tore Emil Lien en Aquazepp undervannsscooter etter et dykk på vraket av Blücher. Han trodde den var tapt for alltid – men i helgen stod den plutselig på trappen utenfor huset hans!

Foro: Tore Emil Lien

NYHETERUV-scooter funnet på Blücher etter 20 år

For 20 år siden mistet Tore Emil Lien en Aquazepp undervannsscooter etter et dykk på vraket av Blücher. Han trodde den var tapt for alltid – men i helgen stod den plutselig på trappen utenfor huset hans!

  16. februar 2020
Vraket av den tyske tunge krysseren Blücher ble som kjent senket ved Oscarsborg festning utenfor Drøbak i Oslofjorden den 9. april 1940, og vraket ligger på 60–92 meters dyp.

Dette er ikke et dykk for alle, og det var enda mindre dagligdags å dykke på Blücher for 20 år siden. Det gjorde Tore Emil Lien – og da han skulle ta av seg utstyret i overflaten etter dykket forsvant Aquazepp'en i dypet.Utrolig nok hadde det bare kommet inn litt vann i UV-scooteren, selv ett 20 år på 87 meters dyp.


Trodde den var tapt for alltid

Både Tore Emil Lien og meddykkerne regnet naturligvis med at den dyre undervannsscooteren var tapt for alltid – men skjebnen ville det annerledes:

– Da jeg kom hjem på søndag stod den på trappen hjemme! Den har ligget på 87 meters dyp ved siden av vraket, og Hans Petter Holthe og Lars Martin Thorstein fant den og tok den med seg opp, forteller Lien.Kan kanskje repareres

Det mest utrolige var at scooteren fortsatt var i relativt god stand. Det hadde kommet litt vann inn i batterirommet, og mye av den gilde oransjefargen hadde forsvunnet – men motoren var tett.

– Denne scooteren kommer til å virke igjen. Snakk om kjempegod kvalitet! Jeg er utrolig glad for å ha fått den tilbake, sier Lien og sender en varm tanke til dykkerne som tok den med opp.Litt arbeid gjenstår før Aquazepp'en er klar til innsats igjen, men Tore Emil Lien mener han skal få den til å fungere igjen. Han har allerede begynt demonteringen og har nok å gjøre på kveldene fremover.

#dykkedugnad

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Vil du bli yrkesdykkar? Da må du søke snart!

  Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. No er det snart søknadsfrist for kurset som startar til hausten.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.