I dag er det verdens hvaldag

Vi feirer hvalen med å gi deg 10 interessante fakta og et noen fine videoer med havets aller største skapninger. Hvalens dag markeres for å gi disse fantastiske dyrene den oppmerksomheten de fortjener.

Foto: pxhere.com

MARINBIOLOGII dag er det verdens hvaldag

Vi feirer hvalen med å gi deg 10 interessante fakta og et noen fine videoer med havets aller største skapninger. Hvalens dag markeres for å gi disse fantastiske dyrene den oppmerksomheten de fortjener.

  15. februar 2020
Verdens hvaldag har vært feiret siden den ble grunnlagt på Maui på Hawaii i 1980, og skal fremme informasjon og bevissthet rundt hvordan disse svære dyrene lever. Dagen markeres over hele verden den tredje lørdagen i februar.

Visste du forresten at hvalene gikk på landjorden for mange millioner år siden? Hvalene har et par "sveiver" foran, men ingen bak – men likevel finner man rester av bakbeina inne i kroppen.


10 fakta om hval:

1. Blåhvalen er det største dyret som noen sinne har levd på jorden. Den kan bli hele 30 meter lang og veie like mye som 25 elefanter – eller nesten 200 tonn!

2. Grønlandshvalen er blant de lengstlevende pattedyrene som finnes. Forskerne anslår at den opptil 20 meter lange og 60 tonn tunge hvalen kan bli nærmere 200 år gammel.

3. Knølhvalen synger komplekse sanger i paringstiden for å lokke til seg hunner. Sangen kan vare i opptil 20 minutter og kan høres på flere kilometers avstand. Knølhvalen er også kjent for sine spektakulære hopp.


4. Gråhvalen foretar en av de lengst migrasjonene blant pattedyrene – de svømmer opptil 20 000 kilometer eller mer tur/retur! Gråhvalen lever av å filtrere mat fra sedimentene på havbunnen.

5. Spekkhoggeren er svært sosial og intelligent, og ferdes som regel i grupper som ledes av en stor hunn. Spekkhoggeren finnes over hele verden, og de ulike gruppene har forskjellig språk. Hunnene kan bli 80–90 år gamle.


6. Vågehvalen er den minste av bardehvalene, men den kan likevel bli opptil 10 meter lang og veie 7–10 tonn. Dette er den eneste hvalen det jaktes på i Norge.

7. Nordkaperen lever av plankton som den siler ut fra sjøvannet med de lange bardene. Siden de skaffer seg næring helt i overflaten er de svært utsatt for kollisjoner med skip.

8. Hvithvalen har fleksibel nakke som gjør at de kan bevege hodet. Den svært avanserte kommunikasjonen består av plystring, klikkelyder og hvin som har gitt dem kallenavnet "havets kanarifugler".


9. Spermhvalen ble nesten utryddet av kommersiell hvalfangst som jaktet på dem for spekkets skyld, og den unike oljen som finnes i bindevevet i det enorme hodet på hvalen. Oljen stivner til hvalrav eller spermasett når halen er død, og tidligere trodde man dette var hvalens mannlige kjønnssekret – derav navnet spermhval.

10. I 2014 gjorde en blekhodenebbhval det lengste og dypeste dykket som noen gang er dokumentert for en hval da den nådde en dybde på 2 992 meter og var under vann i over to timer.


#dykkedugnad

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Vil du bli yrkesdykkar? Da må du søke snart!

  Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. No er det snart søknadsfrist for kurset som startar til hausten.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.