To nye nakensneglearter beskrevet
I en ny avhandling presenteres det to nye nakensneglearter, begge funnet i Sverige. Det er gode sjanser for å finne minst én av dem også i norske farvann.

Ser du forskjellene? De nye artene er svært like! Amphorina viriola er til høyre. Foto fra avhandlingen.
MARINBIOLOGI
NAKENSNEGLER
To nye nakensneglearter beskrevet
I en ny avhandling presenteres det to nye nakensneglearter, begge funnet i Sverige. Det er gode sjanser for å finne minst én av dem også i norske farvann.
15. mars 2020
Avhandlingen «Fine-scale species delimitation: speciation in process and periodic patterns in nudibranch diversity» er skrevet av Tatiana Korshunova, Klas Malmberg, Jakov Prkic, Alen Petani, Karin Fletcher, Kennet Lundin og Alexander Martynov, og ble publisert i journalen ZooKeys 9. mars 2020.Etter inngående studier kan forskerne presentere to nye arter, begge fra den svenske vestkysten. De to artene ble funnet av nakensnegleeksperten Klas Malmberg, og har fått navnene Amphorina viriola og Amphorina andra.


Slik ser det ut når forskerne studerer raspetunger under elektronmikroskop. Utsnitt fra avhandlingen.
Et møysommelig arbeid som tar tid
Amphorina andra ble funnet på 25 meters dyp i Lysekil i 2014, og arbeidet med å identifisere den har pågått i samarbeid med forskere fra flere land. Malmberg var ikke i tvil om at det var en ny art da han fant den.
– Jeg tror det fortsatt er mange arter som ikke er oppdaget, både i Sverige og i Norge. Det blir spennende å se hva som dukker opp i årene fremover, når så mange leter og fotograferer nakensnegler som nå, sier han til Dykking.
Artsnavnet Amphorina andra er rett og slett svensk – den heter altså «den andre».
Finnes kanskje også i Norge
Den svært like Amphorina viriola finnes i brakkvann og ble oppdaget på den svenske siden av Iddefjorden, ikke langt fra Halden. Det er derfor sannsynlig at denne arten også finnes i norske farvann.
Begge artene er ca. 12 mm lange og har vakre oransje, brune og hvite tegninger.
De nye artene er ennå ikke registrert i databasen til World Register of Marine Species (WoRMS), men dette skjer etter alt å dømme i løpet av kort tid.
LES MER
Last ned avhandlingen her
Last ned avhandlingen her