Flere Eubranchus-arter skifter navn

Flere av nakensneglene i Eubranchus-slekten endrer navn. Dette ble klart da en ny avhandling om nakensnegler ble offentliggjort nylig – nå er det bare å lære seg de nye navnene.

Eubranchus farrani heter nå Amphorina farrani. Foto: Christian Skauge

NAKENSNEGLER

   

MARINBIOLOGIFlere Eubranchus-arter skifter navn

Flere av nakensneglene i Eubranchus-slekten endrer navn. Dette ble klart da en ny avhandling om nakensnegler ble offentliggjort nylig – nå er det bare å lære seg de nye navnene.

  21. mars 2020
Nakensnegleforskerne Tatiana Korshunova, Klas Malmberg, Jakov Prkic, Alen Petani, Karin Fletcher, Kennet Lundin og Alexander Martynov har skrevet den nye avhandlingen, som ble publisert i journalen ZooKeys den 9. mars 2020.

Forskerne flytter flere av Eubranchus-artene og plasserer dem i samme slekt som de to nyoppdagede artene som ble beskrevet avhandlingen – Amphorina viriola og Amphorina andra.

Dobbelt navnebytte: Eubranchus pallidus får både nytt for- og etternavn. Foto Christian Skauge


Her er endringene:

Artene Eubranchus farrani, Eubranchus pallidus og Eubranchus linensis vil derfor i fremtiden hete Amphorina farrani, Amphorina pallida og Amphorina linensis.

Eubranchus pallidus skifter ikke bare slektsnavn – her blir også artsnavnet endret og går tilbake til det som ble brukt av britiske nakensnegleforskerne Alder & Hancock som beskrev arten i 1842.

– Artsnavnet endres fra pallidus til pallida fordi det må bøyes når arten flytter fra et slektsnavn i hannkjønn (Eubranchus) til et i hunkjønn (Amphorina), forklarer marinbiolog og nakensnegleekspert Torkild Bakken.

Noen arter beholder navnet

For artene Eubranchus tricolor, Eubranchus exiguus og Eubranchus rupium er det foreløpig ingen endringer, og disse beholder inntil videre navnet de fleste nakensnegleentusiaster har lært å kjenne.

Endringene har ennå ikke blitt oppdatert i World Register of Marine Species (WoRMS), men vi regner med at dette kommer til å skje i løpet av relativt kort tid.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS