Se den fantastiske Thistlegorm-videoen!

Vraket av Thistlegorm står på mange dykkeres ønskeliste, og de som har vært der glemmer aldri synet av alle lastebilene og motorsyklene i lasten. Her er et par av våre favorittsnutter fra det ikoniske vraket.

Video: Henrik Jonsson/YouTube

VRAK

   

VIDEOSe den fantastiske Thistlegorm-videoen!

Vraket av Thistlegorm står på mange dykkeres ønskeliste, og de som har vært der glemmer aldri synet av alle lastebilene og motorsyklene i lasten. Her er et par av våre favorittsnutter fra det ikoniske vraket.

  26. mars 2020
D/S Thistlegorm ble bygd ved verftet Joseph Thompson & Son i Sunderland, og det 128 meter lange lasteskipet ble etter sjøsettingen 9. april 1940 satt i tjeneste med å frakte forsyninger fra USA, Argentina og India til England.

På sin fjerde reise skulle Thistlegorm frakte en last krigsmateriell til Egypt, der krigen mot aksemaktene raste. Lasterommene var fylt til randen med motorsykler, lastebiler, våpen og ammunisjon da hun forlot Glasgow 2. juni 1941.

Se video av den fantastiske lasten her:Video: HinoTony/YouTube


Senket av tyske fly i Rødehavet

Tyskerne og italienerne beleiret Malta, og de allierte kunne ikke sende forsyninger gjennom Middelhavet. Thistlegorm måtte derfor ta den lange veien via Cape Town i Sør-Afrika.

Etter å ha tilbakelagt den flere tusen kilometer lange reisen måtte skipene i konvoien vente på å komme gjennom Suez-kanalen mellom Rødehavet og Middelhavet. Thistlegorm ble liggende for anker.

Den 6. oktober 1941 ble hun oppdaget og senket av to tyske Heinkel He-111 bombefly, ikke langt fra Ras Muhammed i Rødehavet. Flyene lette etter troppetransporten Queen Mary, men fant i stedet Thistlegorm.Oversiktstegning av vraket av Thistlegorm. Foto: Skjermdump fra YouTube


Et av verdens beste vrak

Thistlegorm er i dag et av verdens mest populære dykkesteder, og figurerer jevnlig på lister over de 10 beste vrakdykkene i verden. Flere bøker er skrevet om den unike lasten, og det ligger utallige videoer på YouTube.

Vraket ble oppdaget i Jacques Cousteau i 1950, da han var på tokt i Rødehavet med «Calypso».

Hvis du vil besøke Thistlegorm gjøres dette vanligvis med dagsturbåter fra Sharm el Sheikh, men også liveaboarder fra Hurghada pleier å besøke vraket. Hvis du skal til Rødehavet må du få med deg dette unike dykket!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS