FN markerer verdens tunfiskdag

Verdens tunfiskdag er en relativt ny oppfinnelse, og ble vedtatt i en resolusjon av FNs generalforsamling i 2016. Dagen markeres for å sette søkelys på viktigheten ved bærekraftige fiskebestander.

Gulfinnet atlantisk tunfisk i et oppdrettsanlegg. Foto: NOAA

MARINBIOLOGI

FISKERIFN markerer verdens tunfiskdag

Verdens tunfiskdag er en relativt ny oppfinnelse, og ble vedtatt i en resolusjon av FNs generalforsamling i 2016. Dagen markeres for å sette søkelys på viktigheten ved bærekraftige fiskebestander.

  2. mai 2020
Atlantisk blåfinnet tunfisk, Thunnus thynnus, eller makrellstørje som den kalles her hjemme, er en av 15 arter tunfisk som finnes i verden. Den kan bli opptil 4,6 meter lang og veie nesten 700 kilo.

Arten finnes som navnet tilsier i Atlanterhavet, og er utbredt fra Mexicogolfen, nord til Island og Norge. Den er også vanlig i Middelhavet. Andre tunfiskarter finnes over hele verden.

Tunfisk er svært etterspurt og utsatt for overfiske som truer bestanden. Fisken er viktig for svært mange land økonomisk og er en viktig kilde til mat. Det viktigste med dagen er å fremme systemer for å sikre fiskebestander.

Se tunfisk jage under en fiskebåt:

https://www.youtube.com/watch?v=jzEv28SIYPo

Video: All About Fishing/YouTube


Vanlig i Norge før – er på vei tilbake

Det var tidligere mye tunfisk i norske farvann, og det ble drevet et omfattende fiske etter «størje». Dessverre ble det tatt for mye, og tunfisken forsvant nesten helt fra våre kyster i flere tiår.

De siste årene har den begynt å dukke opp igjen, og det er åpnet for et begrenset fiske. Mye av fangsten gjøres i samarbeid med havforskere, slik at man skal få en bedre oversikt over bestanden og forvaltningen.

I 2020 har Fiskeridirektoratet fastsatt en kvote på 312 tonn makrellstørje, til tross for at arten er oppført som utrydningstruet på IUCNs rødliste.Det ble tidligere tatt store fangster av makrellstørje langs Norskekysten. Her fra fiskeværet Myken på Helgelandskysten på 1950-tallet.


Verdens dyreste fisk

Tunfisk er spesielt ettertraktet til sushi, og den blåfinnete atlantiske tunfisken regnes som den aller beste. En fisk på 278 kilo ble solgt for utrolige 3,1 millioner dollar på auksjon i Tokyo i januar 2019 – en kilopris på 95 000 kroner.

Flere steder i verden drives det oppdrett av tunfisk, blant annet på Malta og i Australia. Praksisen er omstridt, spesielt fordi mange haier og delfiner dør når de blir fanget i de enorme nettene.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS