Islandsk krigsvrak lekker olje

Vraket av den britiske tankeren El Grillo som ble senket under andre verdenskrig lekker olje. Nå bevilger islandske myndigheter 2,5 millioner kroner for å hindre en miljøkatastrofe.

VRAK

MILJØIslandsk krigsvrak lekker olje

Vraket av den britiske tankeren El Grillo som ble senket under andre verdenskrig lekker olje. Nå bevilger islandske myndigheter 2,5 millioner kroner for å hindre en miljøkatastrofe.

  10. mai 2020
El Grillo var en 134 meter lang britisk oljetanker som ble senket i Seyðisfjörður på Island av tre tyske Fw 200 Condor bombefly stasjonert i Norge den 10. februar 1944. Ingen omkom i angrepet, men tankeren ble alvorlig skadet og stod ikke til å redde.

Kapteinen bestemte seg for å senke skipet så det ikke skulle hindre trafikken i havnen eller tiltrekke seg nye luftangrep. Vraket ligger på 22–45 meters dyp, og skal være i relativt god stand og er et populært dykkemål.

Se video fra vraket:Video: Thor Asgeirsson/YouTube


Hadde 9 000 tonn olje i tankene

Senkingen førte til omfattende oljesøl. I 1952 ble det pumpet opp 4 500 tonn olje fra vraket, og ytterligere 60 tonn ble fjernet i 2001. Det anslås at det fortsatt er 10–15 tonn olje i tankene.

Oljen som lekker fra vraket har allerede tatt livet av sjøfugl, og det vil være en naturkatastrofe om alt skulle lekke ut på én gang.

Islandske myndigheter har nå bevilget tilsvarende 2,5 millioner norske kroner for å løse problemet.

Skal støpe igjen hullet

Planen denne gangen er å støpe en betongpropp over et mannhull som er i ferd med å ruste i stykker.

Mannhullet leder til en av de 36 tankene i skipet, og det skal installeres et rør med en ventil som gjør det mulig å pumpe ut olje senere.Slik så det ut da El Grillo sank etter et tysk luftangrep i februar 1944.


Operasjonen skal utføres av den islandske kystvakten ved hjelp av seks dykkere og skal starte allerede i slutten av mai, skriver Iceland Monitor.

Island var nøytrale under andre verdenskrig, men ble okkupert av Storbritannia i mai 1940 og av USA i april 1941 og var en viktig mellomstasjon for konvoier til og fra Murmansk og andre operasjoner i Nord-Atlanteren.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS