Utsetter etablering av oppdrett i verdensarv-område
Foto: Norgeibilder.no

HAVBRUK

OPPDRETTUtsetter etablering av oppdrett i verdensarv-område

Etter klage fra blant annet Riksantikvaren har Fiskeridirektoratet valgt å utsette etableringen av akvakultur-lokalitet i Vegaøyan verdensarvområde.

Utsetter etablering av oppdrett i verdensarv-område

Etter klage fra blant annet Riksantikvaren har Fiskeridirektoratet valgt å utsette etableringen av akvakultur-lokalitet i Vegaøyan verdensarvområde.

  4. juni 2020
– Fiskeridirektoratet offentliggjør nå flere vedtak for å sørge for nødvendig åpenhet i saken, sier kyst- og havbruksdirektør Øyvind Lie i en pressemelding.

Reaksjonene har vært mange og sterke etter at oppdrettsselskapet Mowi fikk tillatelse til å etablere seg i verdensarvomnrådet på Vega.

Saken strekker seg tilbake til 2016, hvor Mowi først fikk utslippstillatelse av Fylkesmannen i Nordland til etableringen av lokaliteten «Rørskjæran S» i Vega kommune i Nordland, skriver Fiskeridirekoratet.

Anemoner

Vega er et undervannseldorado, og mange stiller seg uforstående til hvofor et oppdrettsfirma får lov til å etablere seg i et verdensarvområde.


Vedtaket fikk flere klager

I 2018 ga Nordland fylkeskommune videre tillatelse til midlertidig klarering av lokaliteten fram til 2024. Dette vedtaket ble påklaget av flere. Klagene er til behandling hos fylkeskommunen.

Utslippstillatelsen og tillatelsen til midlertidig klarering ble så tilbakekalt av Miljødirektoratet. Den 30. april omgjorde Fiskeridirektoratet vedtaket, slik at Mowi igjen hadde tillatelse til etablering av lokaliteten.

Dette har Riksantikvaren, med flere, klaget på, forteller Fiskeridirekoratet.

– Denne saken skiller seg klart fra andre saker om klarering av lokalitet. Vi har derfor besluttet at Nordland fylkeskommunes om klarering av lokaliteten, ikke skal iverksettes før klagene er avgjort, forklarer Øyvind Lie.– Tungtveiende forhold

Riksantikvaren skriver i sin klage at det er påvist usikkerhet om virkninger av akvakultur i verdensarvområdet, og mener at det mangler nødvendige utredninger.

Fiskeridirektoratet forventer å behandle klagene på Fiskeridirektoratets vedtak fra 30. april 2020, før 15. juli 2020.

Vega fikk status som verdensarvområde i 2004 da øyene satt på UNESCO World Heritage List. Skjærgården ytterst mot storhavet ble det første norske kulturlandskapet som oppnådde en slik status.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS