Vi feirer at det er hummerens dag

Den 15. juni feirer vi havets kardinal, den gåtefulle og majestetiske hummeren. Denne nattaktive jegeren er et kjært syn for mange dykkere, men bestanden er dessverre truet.

Vi feirer at det er hummerens dag

HUMMERVi feirer at det er hummerens dag

Den 15. juni feirer vi havets kardinal, den gåtefulle og majestetiske hummeren. Denne nattaktive jegeren er et kjært syn for mange dykkere, men bestanden er dessverre truet.

  15. juni 2020
Hummeren blir minst 50 år gammel og over 60 centimeter lang, og den kan veie opptil 6 kilo (rekorden er imponerende 10 kilo, på Shetland). Med unntak av kongekrabben, som ikke hører hjemme i norske farvann, er hummeren vårt største krepsdyr.

I Norge finnes hummeren nord til Steigen i Nordland, men den er sjelden nord for Trøndelag. Den blir kjønnsmoden når den er fra 5–13 år gammel, og parringen skjer når hunnen skifter skall på sensommeren.

Deretter bærer hunnen eggene under bakkroppen i 9–11 måneder før de klekkes. Vanntemperaturen bør helst være over 15 grader for at larvene skal klare seg, og dette gjør hummeren sårbar.

Hummer

Hummeren kan bli diger, og den kraftige knusekloen skal man ha behørlig respekt for.


Hanner med stor redskap foretrekkes

Hummeren har to forskjellige klør, en knuseklo og en skjæreklo. Den spiser vanligvis skjell og muslinger, men også kråkeboller, børstemark, åtsler og til og med maneter står på menyen.

Hanner med stor knuseklo er mer populære blant hummerdamene enn de som har mindre «redskap».

Over 40 hummerreservater

Langs kysten har det blitt opprettet over 40 hummerreservater, og hummerbestanden øker både i fredningsområdet og i de nærliggende områdene.

En ny studie viser også at at marine bevaringsområder gir bredere sammensetning i alder og størrelse.


Strenge fangstregler

Dykkere har ikke lov å fange hummer, men kan i stedet glede seg over å observere denne både sky og nysgjerrige krabaten når de kommer over den under vann.

Hummer kan bare fanges med teiner fra 1. oktober til 30. november (til 31. desember nord for Stadt). Dessverre er det mange som ikke respekterer dette, og hummeren havner ofte på middagsbordet.

Spøkelsesfiske tar også livet av et ukjent antall hummer hvert år og bidrar til et stort innhugg i bestanden. Havforskningsinstituttet anslo at hele 14 500 teiner gikk tapt under hummerfisket i 2017.

Et dykk med masse hummer:Video: Glenn Ivar Tønnessen/YouTube


Store mengder fanges årlig

Hummer med utvendig rogn er fredet hele året, og minstemålet for hummerfiske er 25 centimeter.

Fra 2018 er det også krav om at teinene skal ha en fluktåpning med nedbrytbar bomullstråd.

Hvert år deltar mellom 20–30 000 personer i hummerfisket, og Havforskningsinstituttet har anslått at det ble fanget over 320 000 hummer i 2018.

Hummer

Omtrent én av 3 000 blir blå på grunn av en genfeil. Disse kalles «blågunnar» noen steder i landet. Foto: Albarubescens/Wikipedia


Truet av sin amerikanske fetter

Vår hjemlige hummer er også truet av den amerikanske hummeren, som har blitt sluppet ut i norske farvann. Denne er bærer av en alvorlig skallsykdom som sannsynligvis smitter europeisk hummer.

Det er også dokumentert hybrider mellom amerikansk og europeisk hummer. Havforskningsinstituttet frykter at dette kan være en stor trussel for hummerbestanden.

Hummer

Dette eksemplaret har to skjæreklør. Det kan gjøre den mindre populær hos damene – hvis det er en hann.


To dager å feire?

Verdens hummerdag oppstod i USA, hvor hummeren feires som sjømat – men ingen vet helt når dagen oppstod. I 2015 foreslo staten Maine å flytte dagen til 25. september, men dette har ikke blitt vedtatt.

Her hjemme feires dagen ved å sette pris på en av havets mest spennende innbyggere uten å ha den på tallerkenen, og miljøorganisasjoner benytter gjerne sjansen til å sette fokus på at hummeren er truet.

I dag regnes hummer som luksusmat, men i gamle dager var den mange steder så vanlig at den ble betraktet fattigmannskost. Tidene forandrer seg!
Opprinnelig publisert 15.06.2020
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS