Spektakulær video fra 140 meters dyp
Bare noen få dykkere har sett vraket av M/T Stedingen sørøst for Svenner fyr med egne øyne. I går fikk Lars Martin Thorstein og Thomas Solberg fra Sandefjord Dykkerklubb med seg en fantastisk video opp fra dypet.
Spektakulær video fra 140 meters dyp
Søsterskipet D/S Diala
VRAK

Spektakulær video fra 140 meters dyp
Bare noen få dykkere har sett vraket av M/T Stedingen sørøst for Svenner fyr med egne øyne. I går fikk Lars Martin Thorstein og Thomas Solberg fra Sandefjord Dykkerklubb med seg en fantastisk video opp fra dypet.
  21. juni 2020
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
Tankskipet Stedingen deltok i Operasjon Weserübung, det tyske angrepet på Norge under andre verdenskrig. Den 8. april 1940 ble hun oppdaget av den britiske ubåten HMS Trident ytterst i Oslofjorden, og beordret til å stoppe.

Da Stedingen istedet forsøkte å gå mot land åpnet kaptein Lt. Cdr. Alan George Luscombe Seale på HMS Trident ild. Mannskapet på tankeren åpnet bunnkranene og gikk i livbåtene. Kapteinen ble tatt til fange, og Stedingen ble senket med en torpedo.

Skipsklokke

Skipsklokken på M/T Stedingen. Foto: Lars Martin Thorstein/Skjermdump fra YouTube


Dykket første gang i fjor

Vraket ble lokalisert på 140 meters dyp i september 1991 ved hjelp fra lokale fiskere, og har senere blitt undersøkt av forsvaret med en Hugin AUV.

Den 7. juli 2019 skrev Thomas Solberg og Lars Martin Thorstein fra Sandefjord Dykkerklubb historie da de ble de første dykkerne som besøkte vraket.

Bunntiden på det jomfruelige krigsvraket ble ikke lang, men i går var de to nede på vraket på nytt og fikk med seg noen unike opptak.

Dykkeprofil

Dykkeprofilen viser en bunntid på omtrent et kvarter på drøyt 130 meters dyp. Dykket varte i nesten tre timer. Foto: Lars Martin Thorstein


Fant skipsklokken og maskintelegrafen

– Jeg hadde nytt dykk på Stedingen i går sammen med Thomas Solberg. Forholdene var gode og det gikk lett å dregge vraket, skriver Lars Martin Thorstein på Facebook.

De to dykkerne brukte undervannsscooter, og filmet blant annet skipsklokken og maskintelegrafen. Begge deler fikk være i fred og befinner seg fortsatt på vraket.

Video fra dykket på Stedingen:

Vraket av Stedingen har tidligere blitt undersøkt av Forsvarets forskningsinstitutt med en Hugin AUV, og de publiserte sonarbilder av vraket i en FFI-rapport om overvåking av skipsvrak og dumpesteder for ammunisjon i februar 2019.

Bildene viser tydelig skadene i nærheten av baugen der Stedingen ble rammet av torpedoen fra HMS Trident:

Sonarbilder
Maskintelegraf

Sonarbilder fra Forsvarets forskningsinstitutt, rapport 19/00245. Dykkerne filmet også maskintelegrafen på vraket. Foto: Lars Martin Thorstein/Skjermdump fra YouTube


Bestilt av engelsk rederi

Skipet ble bestilt som D/S Discina ved Bremer Vulkan i 1939 av Anglo-Saxon Petroleum Co. Ltd. i London, og var på 8 036 BRT og målte 147,3 x 18,1 meter. En 3 500 hk dieselmotor gav en fart på 12,5 knop.

HMS Trident

Den britiske ubåten HMS Trident senket motortankeren Stedingen den 8. april 1940. Foto: Wikipedia


I oktober 1939 år ble hun overtatt av Anglo-Saxons datterselskap Nordwestdeutsche Tankschiff Reederei, og omdøpt D/S Posidonia. En måned senere ble hun satt i tjeneste for Kriegsmarine som Stedingen.

M/T Stedingen tilhørte den såkalte Tankerstaffel, ni tankskip med drivstoff til de tyske styrkene forskjellige steder i Norge. Stedingen var på vei til Stavanger med 8 000 tonn flybensin til Luftwaffe.
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Flott vrakdykking på Sørlandet

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med service?
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS