Vi feirer børstemarkens dag

Til og med en av havets mest ignorerte skapninger, børstemarken, har sin egen dag. Disse rare dyrene er mer spennende enn du kanskje tror – og dagen er opprettet til ære for en norsk marinbiolog.

Vi feirer børstemarkens dag
Amblyosyllis-børstemark. Foto: Arne Nygren (CC-BY-SA-NC)

MARINBIOLOGI

VIDEOVi feirer børstemarkens dag

Til og med en av havets mest ignorerte skapninger, børstemarken, har sin egen dag. Disse rare dyrene er mer spennende enn du kanskje tror – og dagen er opprettet til ære for en norsk marinbiolog.

  1. juli 2020
Børstemark heter Polycaetha på latin, som rett og slett betyr «mange børster». De kalles også flerbørstemark eller mangebørsteormer. De er en klasse av leddormer som primært lever i havet.

Den internasjonale børstemarkdagen ble opprettet av National Museum of Natural History ved Smithsonian Institution i Washington i 2015 for å hedre den norske marinbiologen Kristian Fauchald (1935–2015).

TAG

Hvis du stifter bekjentskap med en Fire worm brenner det kraftig i lange tider.


Ledende børstemark-ekspert

Fauchald var en av verdens ledende autoriteter på børstemark, og navnga tre forskjellige familier, 34 slekter og nesten 300 arter. I tillegg er 36 arter oppkalt etter ham.

Fauchald studerte marinbiologi ved Universitetet i Bergen, og begynte på sin doktorgrad i California i 1965. Han også en av grunnleggerne av World Register of Marine Species (WoRMS). Dagen feires av marinbiologer over hele verden.

Minidokumentar om børstemark:Den fryktinngytende Bobbit-ormen kan bli hele tre meter lang og lever av å fange fisk. Video: True Facts/YouTube


Mangfoldig og variert gruppe

Det finnes omkring 10 000 arter børstemark beskrevet av vitenskapen, og nye arter legges til på listen nesten daglig. De fleste børstemarkene lever i havet, men det finnes også børstemark i elver og innsjøer. Størrelsen varierer fra noen millimeter til over tre meter. I Norge har vi drøyt 700 arter.

Dykkere treffer på noen få arter her hjemme, og noen fler i tropiske farvann. Her hjemme finner vi blant annet gullmus, fjæremark, nereider, skjerllrygger, bladrygger, terebellider, kalkrørsormer og skjeggbærere.

De fleste artene av børstemark lever nede i bunnsedimentene, der de bidrar til stoffomsetning og fungerer som næring for en rekke arter. Tar man en sedimentprøve av havbunnen er ofte børstemarkene den mest tallrike dyregruppen man finner.

Påfuglmark

Den vakre påfuglmarken finnes ofte på vrak og i bratte vegger, og er vanlig lang store deler av kysten.


Interessante fakta:

 • Pompeii-børstemarken (Alvinella pompejana) lever ved hydrotermiske skorsteiner i Stillehavet, og kan tolerere ekstremt høye temperaturer.
 • Børstemarken Lamellibrachia luymesi er et av de lengstlevende dyrene i verden. Den kan bli 250 år gammel og over tre meter lang.
 • En børstemark har blitt funnet i bunnen av Challenger-dypet i Marianergropen, på imponerende 10.903 meters dyp.
 • Hunnene hos Zombie-børstemarken (Osedax sp.) har hundrevis av mikroskopiske hanner inne i kroppen. Dette gjør reproduksjonen enklere.
 • Arten Hesiocaeca methanicola kan overleve uten oksygen i 96 timer. Dette gjør den i stand til å leve på metanis på store havdyp.

Christmas Tree Worm

Christmas Tree Worm er et kjent og kjært syn i tropiske strøk. Kjenner du den igjen fra Avatar-filmen?


Eldgammel og tilpasningsdyktig

En av grunnene til at børstemarkene er en så variert dyregruppe er at de er svært motstandsdyktige og tåler mye. De har overlevd fem masseutryddelser og har eksistert i over 500 millioner år.

Ikke alle synes børstemark er like spennende, men når man begynner å se nærmere etter er mange av dem svært vakre og intrikate, og er gode fotomotiver. De spiller en nøkkelrolle i naturen, og var også inspirasjonen til noen av de fantastiske plantene på planeten Pandora i Avatar-filmen.

Du kan lese mer om børstemark på Wikipedia og i Store Norske Leksikon.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS