Nye regler om yrkesdykking fra skip

En ny forskrift om dykking fra skip skal sikre at dykkere som arbeider ombord på skip får samme vern som dykkere som dekkes av arbeidsmiljøloven. Forskriften trådte i kraft 1. juni i år.

Nye regler om yrkesdykking fra skip
Foto: Jayme Pastoric/U.S. Navy

BRANSJENYTT

YRKESDYKKINGNye regler om yrkesdykking fra skip

En ny forskrift om dykking fra skip skal sikre at dykkere som arbeider ombord på skip får samme vern som dykkere som dekkes av arbeidsmiljøloven. Forskriften trådte i kraft 1. juni i år.

  6. juli 2020
– Målet med den nye forskriften er å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for den som har sitt arbeid om bord og som er involvert i dykkeoperasjoner, skriver Sjøfartsdirektoratet.

Den nye forskriften er laget på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet, og har hjemmel i skipssikkerhetsloven.

Skal følge arbeidsmiljøloven

Forskriften innebærer at involverte i dykkeoperasjoner under sjøfartslovgivningen nå skal følge arbeidsmiljølovens regler om utføring av dykkearbeid.

– Det var viktig å få på plass en ny forskrift som harmoniserer regelverket for dykking innen sjøfart med reglene i arbeidsmiljøloven, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

Last ned forskriften her
Hensikten med den nye forskriften er at dykkere som arbeider ombord på skip skal få samme vern og sikkerhetsregler som dykkere som dekkes av arbeidsmiljøloven.   LAST NED

Endrer ikke gjeldende rett

Den nye forskriften er bearbeidet etter høringsinnspill som kom inn da Sjøfartsdirektoratet og Arbeidstilsynet sendte forslaget ut på høring i fjor.

Det ble i tillegg foreslått å endre arbeidsmiljølovens virkeområde for å gjøre det tydeligere om et arbeidsforhold faller inn under arbeidsmiljøloven eller sjøfartslovgivningen.

Selv om forskriften om dykking fra skip nå endres påvirker ikke dette gjeldende rett med tanke på om det er skipssikkerhetsloven og skipsarbeidsloven eller arbeidsmiljøloven som gjelder for dykkeoperasjoner.

Kilde: Sjøfartsdirektoratet

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS