Fantastisk vrakfunn i Byfjorden ved Bergen

I tre år har en gruppe dykkere jobbet med å dokumentere vraket av bergingsdamperen D/S Draugen på 120 meters dyp utenfor Morvik ved Åsane. Se minidokumentaren her!

Fantastisk vrakfunn i Byfjorden ved Bergen
Lyspæren i søkelyskasteren er fortsatt intakt og gassfylt, 80 år etter at D/S Draugen gikk ned. Foto: West Coast Divers

VRAK

VIDEOFantastisk vrakfunn i Byfjorden ved Bergen

I tre år har en gruppe dykkere jobbet med å dokumentere vraket av bergingsdamperen D/S Draugen på 120 meters dyp utenfor Morvik ved Åsane. Se minidokumentaren her!

  15. juli 2020
Vraket av D/S Draugen ble funnet av en dykkegruppe som kaller seg West Coast Divers sommeren 2017.

Vegard Sandvik og Hans Petter Holthe fikk æren av å gjøre det første dykket, og de ble møtt av et fantastisk syn. Siden funnet har dykkergruppa jobbet med å kartlegge og dokumentere vraket.

– Vi prøvde å finne vraket med sonar vinteren 2017, men fikk ikke utslag på grunn av topografien. Da måtte vi dykke for å lete, og utrolig nok fant vi Draugen på første forsøk, forteller Sandvik.

D/S Draugen

Bergingsdamperen Draugen gikk på en mine og sank i Byfjorden utenfor Bergen i 1940. Skjermdump: West Coast Divers


Tre år langt prosjekt

West Coast Divers er løst sammensatt gruppe av dedikerte dykkere som har engasjert seg for å dokumentere og formidle vrakhistorie. På dette prosjektet har Vegard Sandvik, Ole Idar Bruvik, Remi Kronstad, Davide Bertolini og Espen Olsen deltatt.

I dag offentliggjør gruppen en fantastisk video av vraket, komplett med en avansert 3D-modell. Dagen er ikke tilfeldig valgt – i dag er det nemlig nøyaktig 80 år siden bergingsdamperen forsvant i dypet.

Bli med til 120 meters dyp og se D/S Draugen:Video: West Coast Divers/YouTube


Seks mann omkom

Den 110 fot lange bergingsdamperen D/S Draugen tilhørte Ålesund-rederiet Ludvig Fladmarks Sønner A/S, og den 15. juli 1940 var hun på vei fra hjemmehavnen til et bergingsoppdrag i Sagvåg på Stord.

Da hun passerte Steinsneset i Byfjorden utenfor Bergen på ettermiddagen gikk hun på en mine utenfor Morvik, og sank i løpet av kort tid etter en kraftig eksplosjon. Seks av mannskapet på ti omkom, inkludert kaptein Knut Andreas Berg.

Draugen ble bygd som fiskebåt ved verftet Alexander Hall & Sons Ltd. i Aberdeen i 1901, og fikk navnet «Star of the East». Hun ble overtatt av Peder Ludvig Fladmark i Ålesund i 1912, og ombygd til bergingsdamper.

Draugen

Både propellen, skipsklokken og andre flotte detaljer er å finne der de hører hjemme. Foto: West Coast Divers


Dedikerte dykkere

– Flere av oss har kurset seg opp for å kunne dykke på denne dybden og gjennomføre prosjektet. I tillegg har vi brukt mye tid på å lære oss programvaren for å kunne lage 3D-modellen, sier Sandvik.

Dykkerene har jobbet målrettet med prosjektet, og har blant annet tatt 1 286 bilder til 3D-modellen. Resultatet er at man kan se hvordan vraket ser ut fra alle kanter – det er rett og slett digital marinarkeologi.

3D-modell

West Coast Divers har laget en spektakulær 3D-modell av vraket, satt sammen av over 1 200 undervannsbilder.


I svært god stand

Vraket av D/S Draugen er i bemerkelsesverdig god stand, tatt i betraktning eksplosjonen fra minen og den lange tiden det har ligget på havets bunn. Vraket står nesten opprett på bunnen.

– Vraket ligger på 120 meters dyp med svak slagside mot styrbord og baugen i fartsretningen. Man ser tydelig skadene minesprengningen har gjort på fartøyet. Baugen er vrengt 45 grader mot styrbord fra lasterommet og fremover, og skottet på overbygget er trykket kraftig inn, forteller Sandvik.

Obs! Foredrag i kveld!

Vrakfunnet og arbeidet som er gjort med dokumentasjonen blir presentert på et foredrag hos dykkeklubben SUB-BSI i Bergen i kveld 15. juli 2020 klokken 19:00 – les mer på Facebook.

Du kan følge West Coast Divers på deres YouTube-kanal, og naturligvis på Facebook. Gi dem en like!


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS