Ny nakensnegle: Polycera norvegica

Etter et par års studier og undersøkelser av hundrevis av individer har en forskergruppe med base i Bergen offentliggjort beskrivelsen av en ny nakensnegleart: Polycera norvegica.

Ny nakensnegle: Polycera norvegica
Varianter av Polycera norvegica. Foto: Grøtan, Meldahl, Kongshavn og Malaquias (fra forskningsrapporten)

NAKENSNEGLER

MARINBIOLOGINy nakensnegle: Polycera norvegica

Etter et par års studier og undersøkelser av hundrevis av individer har en forskergruppe med base i Bergen offentliggjort beskrivelsen av en ny nakensnegleart: Polycera norvegica.

  11. august 2020
Read in English!
Den lille tassen er svært lik den mer kjente firestripede nakensneglen Polycera quadrilineata – men det kan være nesten umulig å skille de to artene under vann.

Funnet presenteres i en vitenskapelig artikkel skrevet av Cecilie Gotaas Sørensen, Cessa Rauch, Marta Pola og Manuel António E. Malaquias, som de siste årene har jobbet med prosjektet «Nakensnegler i Sør-Norge».

Finnes på hele vestlandet

Polycera norvegica finnes i to varianter, en med gule/oransje tegninger og en med små brunlige prikker. Den førstnevnte er svært lik P. quadrilineata, mens den prikkete skal det være mulig å skille fra denne.

Den nye arten er funnet en rekke steder fra Egersund til Trøndelag, og det ville ikke overraske oss om den er enda mer utbredt – kanskje finnes den i de samme områdene som Polycera quadrilineata.

Polycera norvegica

De to variantene av Polycera norvegica (A og B+C) har tydelige forskjeller. Tegning: Cecilie Gotaas Sørensen/Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom.


Svært like – men ikke søstre

Selv om de to artene er svært like regnes de likevel ikke som søstre. I artikkelen fremgår det at DNA-analysene viser at den nye arten er nærmere beslektet med Polycera faeroensis.

Polycera quadrilineata ble beskrevet av O. F. Müller helt tilbake i 1776, etter at han fant den for første gang i Drøbak. En av våre vanligste nakensnegler har dermed fått et nytt familiemedlem etter litt over 240 år.

Les hele artikkelen her

Forskningsartikkelen har tittelen «Integrative taxonomy reveals a cryptic species of the nudibranch genus Polycera (Polyceridae) in European waters» og er publisert i Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom.
Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening er en interesseorganisasjon som arbeider for at et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret, eller en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Servicekampanje på VideoRay

  Hvis du bruker VideoRay til inspeksjonsarbeidet, har du nå muligheten til å få en kostnadsfri sjekk, funksjonstest og tilstandsrapport på utstyret ditt.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS