Hvalhaien er en vennlig kjempe
Få ting står høyere på ønskelisten blant dykkere enn å få oppleve hvalhai. Her kan du lære mer om verdens største fisk, som er både vakker og fascinerende.
Hvalhaien er en vennlig kjempe
Foto: Christian Skauge
HVALHAI

Hvalhaien er en vennlig kjempe
Få ting står høyere på ønskelisten blant dykkere enn å få oppleve hvalhai. Her kan du lære mer om verdens største fisk, som er både vakker og fascinerende.
  21. mars 2023
– Hvalhaien er virkelig en koloss av en fisk med sine opptil 18 meter. Den største av alle haier, men dessverre også et svømmende bevis på at mange av de store dyrene i havet er i ferd med å forsvinne, sier marinbiolog Fredrik Myhre.

Han er leder i organisasjonen Hjelp Havets Haier og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond.

LES OGSÅ
Si fra om du ser brugde i sommer!


Den fredelige kjempen lyder det latinske navnet Rhincodon typus, og er utbredt langs kysten av de varmere strøk i Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav.

– Hvalhaien er i dag utrydningstruet og trenger bedre beskyttelse der den finnes dersom fremtidens generasjoner også skal kunne nyte synet av disse fantastiske skapningene, sier Myhre.

10 fakta om hvalhai:


Verdens største


Hvalhaien er verdens største fisk, og kan bli opptil 18 meter lang og veie 30 tonn. Det finnes ubekreftede rapporter om hvalhai på hele 21 meter. På grunn av størrelsen trodde man i gamle dager at hvalhaien var en hval.

LES OGSÅ
Megamouth: Haien med den digre kjeften


Unikt mønster


Hvalhaien har distinkte hvite tegninger på den grå huden, som kan bli opptil 10 centimeter tykk. Hvalhaien har den tykkeste huden av alle dyr.

Stripene og prikkene er like unike som et fingeravtrykk, og forskere bruker avansert programvare og kunstig intelligens for å identifisere enkeltindivider basert på bilder.

Hvalhai

Hvalhaien lever av plankton og småfisk som den filtrerer fra overflatevannet. Munnen er diger, men hvalhaien er likevel helt ufarlig for mennesker. Foto: Matthew T. Rader/Unsplash.com


Blir svært gammel


Forskerne er ikke sikre på hvor gamle hvalhaiene kan bli, men det antydes at de kan leve i 100 til 150 år. Hvalhaien har langsom reproduksjon og blir ikke kjønnsmoden før den er ca. 30 år gammel.

LES OGSÅ
Full haikrise i Middelhavet


Føder levende unger


Hvalhaiens avkom er bare en halvmeter lange når de blir født. Disse er svært sjeldne og er bare observert noen få ganger – faktisk vet man ikke med sikkerhet hvor hvalhaien føder ungene sine.

Området fra Sri Lanka til Djibouti i det Indiske Hav er en av de heteste kandidatene.

Ikke bare plankton


Hvalhaien lever av plankton, småfisk og blekksprut som den filtrerer ut av overflatevannet. Det er derfor sjelden å se hvalhai i overflaten når det er god sikt. Hvalhaien kan filtrere opptil 6.000 liter vann i timen.

3.000 små tenner


Hvalhaien har munnen helt foran på hodet, i motsetning til de fleste andre haier hvor den sitter på undersiden av hodet. I munnen har den rundt 3.000 ørsmå tenner, som ikke er farlige.

Det latinske navnet Rhincodon kommer fra gresk «rhyngchos» som betyr snute og «odus» som betyr tenner.

Hvalhai

Georgia Aquarium i Atlanta og Okinawa Churaumi Aquarium er de eneste akvariene i verden som har hvalhai. Dette er kontroversielt, men begge steder er de del av forskningsprosjekter for å lære mer om hvalhaien. Foto: Zac Wolf/Wikipedia (CC BY-SA 2.5)


Langsom svømmer


Hvalhaien svømmer sakte, og holder vanligvis ikke større fart enn 6–7 km/t eller ca. 2,5 knop. Det er likevel vanskelig å holde følge med dem under vann.

Noen av de beste stedene for å se hvalhai er Thailandgolfen, Belize, Oslob på Filippinene, Mozambik, Tanazania, St. Helena, Djibouti, Galapagos og Ningaloo Reef i Australia.Enorme avstander


Hvalhai finnes i alle tempererte hav med unntak av Middelhavet, hvor den bare opptrer som en sporadisk gjest. Den migrerer tusenvis av kilometer hvert år på leting etter mat.

Forskere har dokumentert at bestandene i det Indiske Hav og Atlanterhavet er gentisk forskjellige, men de regnes forsatt som samme art.

Helt ufarlig


Til tross for størrelsen er hvalhaien helt harmløs og ufarlig for mennesker. De kalles ofte «fredelige kjemper» etter det engelsk uttrykket «gentle giants».

Likevel skal man nærme seg dem med forsiktighet, og ikke ta på dem. Er man i vannet må man også passe seg for halefinnen, som kan gi deg et skikkelig rapp.

LES OGSÅ
Møt hvithaiene på Guadalupe


Trues av båttrafikk


Hvalhaien er fredet eller beskyttet i de fleste land i verden. Den største trusselen er ulovlig fiske på grunn av haifinnene, oljen fra leveren, huden og kjøttet.

Tusenvis av hvalhai drepes eller skades også hvert år på grunn av internasjonal båttrafikk, spesielt der denne krysser hvalhaiens migrasjonsruter.Hvalhai filmet ved Chumphon Pinnacle ved Koh Tao i Thailand. Video: Elisabeth Lauwerys/YouTube


Den internasjonale hvalhaidagen markeres 30. august hvert år, for å sette fokus på den vakre og fascinerende skapningen som er verdens største fisk.

Vi oppfordrer alle til å lære mer om hvalhaien og dens interessante og merkelige livsførsel.

Du kan også planlegge en dykkereise til et av stedene i verden hvor du kan se hvalhai. Vi nevnte noen steder lenger opp i artikkelen, så det er bare å sjekke flybilletter!

Kilder: WWF, Wikipedia, YouTube.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkehistorie?

    Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS