Ekkel parasitt blir til en levende tunge

En type isopoder har spesialisert seg på å feste seg til tungen på fisk, hvor de suger blod helt til tungen forvitrer. Deretter fungerer den som tunge for den arme verten.

Ekkel parasitt blir til en levende tunge
Foto: Kory M. Evans/Twitter (med tillatelse)

MARINBIOLOGI

VIDEOEkkel parasitt blir til en levende tunge

En type isopoder har spesialisert seg på å feste seg til tungen på fisk, hvor de suger blod helt til tungen forvitrer. Deretter fungerer den som tunge for den arme verten.

  22. august 2020
Det finnes rundt 380 arter av slike «vampyr-isopoder», som kommer seg inn i munnhulen på fisken via gjellene. De biter seg fast i tungen og skiller ut et antikoagulerende middel slik at blodet fortsetter å flyte, ifølge nettstedet LiveScience.

Isopodene har vært kjent for vitenskapen lenge, men fikk ny aktualitet i forbindelse med et prosjekt for digitalisering av røntgenbilder da den plutselig dukket opp på bildene.

Se video om parasitten her:

Åpen database med 3D-bilder

Bildene av den makabre tunge-parasitten ble delt på Twitter av biologen Kory M. Evans ved avdelingen for biovitenskap på Rice University i Houson, Texas.

Prosjektet med scanning av røntgenbildene har som mål å lage en database med 3D røntgenbilder av skjelettstrukturen hos leppefisk. Forskere over hele verden skal få tilgang til dataene.

Fisken overlever

Til tross for at det ser grusomt ut, virker fiskene som har fått denne parasitten å klare seg rimelig bra. I tropiske farvann er det ikke noe uvanlig syn å se fisk med tungeparasitten eller andre ispoder som sitter på kroppen eller gjellene.


Twitter

Bildene er gjengitt med tillatelse.


LiveScience skriver at fisken i mange tilfeller lever lenger enn isopoden, og dermed blir kvitt den uønskede gjesten når den dør. Det står ikke noe om hvordan den da klarer seg uten tunge.
Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening er en interesseorganisasjon som arbeider for at et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret, eller en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Servicekampanje på VideoRay

  Hvis du bruker VideoRay til inspeksjonsarbeidet, har du nå muligheten til å få en kostnadsfri sjekk, funksjonstest og tilstandsrapport på utstyret ditt.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS