Fjernet 2 400 teiner på opprenskingstokt

Fiskeridirektoratets opprenskingstokt i Barentshavet fjernet dobbelt så mange teiner som i fjor, og har tatt opp over 50 tonn marint søppel fra havbunnen. Til sammen 13 000 krabber ble sluppet fri.

Fjernet 2 400 teiner på opprenskingstokt

SPØKELSESFISKEFjernet 2 400 teiner på opprenskingstokt

Fiskeridirektoratets opprenskingstokt i Barentshavet fjernet dobbelt så mange teiner som i fjor, og har tatt opp over 50 tonn marint søppel fra havbunnen. Til sammen 13 000 krabber ble sluppet fri.

  31. august 2020
Fiskeridirektoratets innleide opprenskingsfartøy M/S Vendla vender hjem etter 11 døgn på snøkrabbefeltet i Barentshavet med mer enn 2 400 snøkrabbeteiner og over 100 kilometer med tauverk fra havbunnen i Barentshavet.

En del av teinene som er fjernet har stått i 3 år. Det finnes ikke kunnskap som sier noe om mengden krabbe som fanges gjennom året eller hvor lang tid det går før disse dør. Død sel og hval er også registrert.

– 13 000 snøkrabber er sluppet tilbake i havet, men mange krabber har vært innestengt, gått delvis i oppløsning og dødd. Det arbeides med løsninger som gjør teinene ufiskbare etter tap, slik som det er innført i hummerfiske. Dette er noe mer komplisert på snøkrabbeteiner, men vil komme, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

Snøkrabbefiske

Svært mange snøkrabbeteiner blir liggende igjen på bunnen av Barentshavet, der de fortsetter å fiske krabbe. (illustrasjonsfoto).


Mesteparten i Svalbardsonen

Ved tap av fiskeredskap er norske fiskere pålagt å gjøre egne forsøk på gjenfinning. Dersom dette ikke lykkes skal dette rapporteres etter fastsatte rutiner. Av den totale mengden av snøkrabbeteiner som er tatt opp utgjør funn i Svalbardsonen 85%.

– Med adgang til fiske med høyt antall teiner i sårbare områder og hvor utfordringene til gjennomføring av fisket er ekstra store, så hviler det et stort ansvar på den enkelte aktør, understreker Langedal.

Funn av teinelenker som ikke er merket og lenker som er satt uten agnboks og åpen luke, tilsier at det er behov for en stram oppfølging. Det samme gjelder rapporteringsrutiner ved tap og gjenstående lenker.

M/S Vendla

Fiskeridiektoratet har leid inn fiskefartøyet M/S Vendla til årets tokt. Foto: Vendla AS


Rydder videre

Opprenskingstoktet fortsetter nå langs kysten mellom Tromsø og Kirkenes. Deretter vil arbeidet foregå fra Tromsøflaket og sørover langs eggakanten til Ålesund.

Fiskeridirektoratet minner om at tapt eller gjenstående fiskeredskap fra yrkesfiske skal rapporteres til Kystvaktsentralen på tlf. 07611. Fritidsfiskere kan registrere tapt redskap i appen «Fritidsfiske».

Kilde: Fiskeridirektoratet
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Get Wrecked – 12 vrak på én uke

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på utstyr i sommer

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og gir deg muligheten til å spare masse på blant annet flaskesett, vinge med bakplate, computere og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS