Vraket av Karlsruhe er lokalisert

Det siste av de store, tyske krigsskipene som ble senket under krigen er funnet på 490 meters dyp 13 nautiske mil sørøst for Kristiansand. Karlsruhe deltok i angrepet på Norge den 9. april 1940.

Vraket av Karlsruhe er lokalisert
Sonarbilde av Karlsruhe på 490 meters dyp. Foto: Statnett

VRAK

HISTORIEVraket av Karlsruhe er lokalisert

Det siste av de store, tyske krigsskipene som ble senket under krigen er funnet på 490 meters dyp 13 nautiske mil sørøst for Kristiansand. Karlsruhe deltok i angrepet på Norge den 9. april 1940.

  6. september 2020
Read in English!
Vraket ble funnet etter at det ble oppdaget en stor sonarskygge like ved traseen til en av de undersjøiske sjøkablene mellom Norge og Danmark under inspeksjonsarbeid i 2017, skriver NRK.

I sommer fikk fikk prosjektingeniør Ole Petter Hobberstad og hans kollega André Waldorff i Statnett anledning til å ta en nærmere kikk på hva det kunne være som lå 15 meter fra kabelen på nesten 500 meters dyp.

Det som åpenbarte seg i dypet tok sannsynligvis pusten fra alle ombord på supplyskipet «Olympic Taurus».

Karlsruhe

Den lette krysseren Karlsruhe deltok i angrepet på Norge den 9. april 1940. Foto: Kriegsmarine


Fant Karlsruhe

– Da vi så at skipet så torpedert ut skjønte vi at det var fra krigen. Idet kanonene kom frem ble stemningen høy og vi skjønte at det var et gigantisk skipsvrak. Vi ble veldig overrasket over størrelsen, forteller Hobberstad til Statnett.no.

Sammenlikning av sonarbilder, ROV-bilder og posisjonen for vrakfunnet pekte i samme retning – den var den lette krysseren Karlsruhe som stod på kjølen på havbunnen.


Light Gallery cannot find your image path: images/nyhetsbilder/2020/karlsruhe!

Foto: Statnett


Ledet angrepet på Kristiansand

Karlsruhe ble bygd ved Deutsche Werke i Kiel i 1927, og var flaggskipet i flåten som gikk inn mot Kristiansand om morgenen den 9. april 1940 under Operasjon Weserübung – angrepet på Danmark og Norge.

Sonarbilde

Sonarbilde av vraket av Karlsruhe. Foto: Statnett


De tyske skipene ble beskutt fra Odderøya kystfort, og måtte trekke seg tilbake to ganger. På det tredje forsøket ble det tyske flagget feilaktig oppfattet som fransk, og skipene gikk inn til Kristiansand uten motstand og tok byen.

Under kampene ble det tyske frakteskipet M/S Seattle senket. Vraket ligger i dag på 26–72 meters dyp i Korsfjorden utenfor Kristiansand og er et av Norges flotteste vrakdykk.

Angrepet av britisk ubåt

På vei tilbake til Tyskland ble Karlsruhe oppdaget av den britiske ubåten HMS Truant, som fyrte av flere torpedoer. To treffere skadet det 174 meter lange krigsskipet så alvorlig at Kapitän zur See Friedrich Rieve måtte beordre mannskapet fra borde.

Lett krysser «Karlsruhe»
Byggeår: 1927 ved Deutsche Werke, Kiel
Deplasement: 6 730 dødvekttonn
Dimensjoner: 174 x 16,6 x 6,3 meter
Fremdrift: 6 oljefyrte kjeler, 4 dampturbiner, 2 MAN 10-sylindrete Type W dieselmotorer, 2 propeller med diameter på 4,10 meter
Maks fart: 30 knop
Artilleri: 9 x 15 cm kanoner i tre dreibare tårn
Antiluftskyts: 4 x 8,8 cm, 8 x 3,7 cm, 8 x 2 cm
Torpedoer: 12 x 53,3 cm torpedorør
Miner: 120 miner
Fly: 2 x Heinkel He 60
Besetning: 514 til 850 mann

Karlsruhe ble deretter senket av torpedobåten Greif med to torpedoer og forsvant i dypet. Ingen har visst nøyaktig hvor det store krigsskipet ble liggende.

Posisjonene som ble oppgitt i etterkant både fra tysk og britisk side var omtrent 10 nautiske mil unna der Karlsruhe nå er lokalisert, og det var bare en tilfeldighet som førte til at vraket nå er funnet.

HMS Truant

HMS Truant. Foto: Royal Navy


Et sjeldent syn

– Karlsruhe står støtt på kjølen 490 meter under havoverflaten med kanoner som peker truende ut i havet. Med ni 150 millimeter kanoner fordelt på tre kanontårn var dette det største og mest fryktinngytende skipet i angrepsgruppen mot Sørlandet, sier arkeolog Frode Kvalø ved Norsk Maritimt Museum.

Normalt vil store krigsskip med høyt tyngdepunkt snu seg rundt når de synker, og bildene av Karlsruhe på havbunnen viser et sjeldent syn.
Omtrent her ligger vraket av Karlsruhe – dessverre på hele 490 meters dyp.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens sterkeste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm...

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS