Dumpsterdiving i Indre Oslofjord
Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Erik Johan Worsøe Eriksen sanket en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som viser at fjorden er full av spennende sjømat.
Dumpsterdiving i Indre Oslofjord
Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen
GOURMET

Dumpsterdiving i Indre Oslofjord
Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Erik Johan Worsøe Eriksen sanket en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som viser at fjorden er full av spennende sjømat.
  26. august 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Dumpsterdiving i Indre Oslofjord: Knapt et par meters sikt, men fem strandkrabber, en håndfull kobbunger og litt tang ble til søndagslunsj. En bitteliten kråkebolle ble den forretten som hadde fått Bang på Maaemo til å bli grønn av misunnelse, skriver han på Fridykkerloggen.

Han fridykket sammen med kona ved Berger i Bunnefjorden i Indre Oslofjord, og de to sanket alt de trengte til en herlig lunsj. Vel hjemme var det bare å fyre opp stekepannen og finne frem flaksalt og olivenolje.

Strandkrabber

Strandkrabber er undervurdert sjømat, de er lette å fange og kan brukes til å lage en fantastisk suppe. Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen


– Strandkrabbesuppe slår alt


Han forteller at han liker hummer, men foretrekker både sjøkreps og taskekrabbe fremfor havets kardinal. Kongekrabbe står også på menyen hvis han får tak i frossen eller ukokt krabbe – men strandkrabber er favoritten.

– Strandkrabbesuppe er nok noe av det beste jeg vet å spise. Det slår alt! Sikkert fordi jeg legger litt ekstra kjærlighet i den, sier han.

Strandsnegle

Strandsnegler eller «kobbunger» er nydelige på smak, og enkle å tilberede. Foto: Christian Skauge


Små smaksbomber


– Kobbungene er små smaksbomber, vi pleide å legge dem på/ved bålet i strandkanten da jeg var liten – enkle gleder, skriver Worsøe Eriksen på Facebook.

Kobbunger kalles også for buhund eller bare strandsnegl, og finnes i fjæra langs hele Norskekysten. De smaker godt på grillen, gjerne med litt hvitløk og sitron.

– Men overraskelsen her var den bittelille kråkebollen, man finner sjelden slike her inne i Oslofjorden. Selv om det kun gav to små knivspisser med rogn fylte det hele munnen med smak, forteller han.

Suppe

Strandkrabbesuppen smaker ekstra godt sammen med et stykke ferskt brød. Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen


Lekkert med hvitvin og hvitløk


Innlegget har fått svært god respons, og det er tydelig at mange er nysgjerrige på litt uvanlig sjømat som snegler og strandkrabber.

– Spiser du hele krabba eller lager du bare kraft av dem, er det én som spør.

– Jeg lager bare kraft. Knuser dem, steker dem hardt i olje før jeg koker dem i hvitvin (eller øl, eller eplecider eller bare vann) sammen med hvitløk før jeg siler av, svarer Eriksen.

Kråkebolle

Kråkeboller skal nytes slik naturen tilbyr dem – rå. Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen


Himmelsk kråkebollerogn


Andre lurer på hva man gjør med kråkeboller før de spises. I Japan er dette regnet som luksusmat, men her hjemme er det ikke så mange som har prøvd delikatessen.

– Hvordan tilbereder man kråkebolle? Spises den rå, eller trengs det noe varmebehandling? Den som spør på Facebook lurer også på om alt er spiselig.– Jeg har ikke hørt om bruk av varmebehandling, kun rå, og det er bare rognen/gonadene som spises. Det er fem «porsjoner» i hver bolle, og de har som oftest flott oransje farge, men kan også være hvit/blank, svarer Worsøe Eriksen.

Havet og fjæra er full av spennende sjømat de fleste enda ikke har prøvd seg på. Både krepsdyr, skjell, snegler og alger kan bli til et lekkert lite måltid.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Rescue Diver i Halden

    Det kanskje viktigste kurset for dykkere er PADI Rescue Diver, hvor du lærer å forbygge og håndtere situasjoner som kan oppstå. Nå kan du ta kurset hos Halden Dykkersenter.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære de viktigste tingene og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS