Dykkere fant ubåt fra andre verdenskrig

Et team med tekniske dykkere mener de har funnet den savnede amerikanske ubåten USS Grenadier på 83 meters dyp utenfor Phuket i Thiland. Se video nederst i saken!

Dykkere fant ubåt fra andre verdenskrig
Sonarbilde av det som sannsynligvis er vraket av USS Grenadier. Foto: Jean Luc Rivoire

VRAK

VIDEODykkere fant ubåt fra andre verdenskrig

Et team med tekniske dykkere mener de har funnet den savnede amerikanske ubåten USS Grenadier på 83 meters dyp utenfor Phuket i Thiland. Se video nederst i saken!

  20. september 2020
USS Grenadier var en av 52 amerikanske ubåter som gikk tapt under andre verdenskrig da den ble angrepet og senket av japanske fly den 21. april 1943.

Etter 13 timers febrilsk jobbing på havbunnen lyktes mannskapet i å få ubåten til overflaten igjen, men de hadde ingen fremdrift. For å unngå at ubåten falt i fiendtlige hender åpnet de bunnventilene og gikk fra borde.

Mannskapet på 76 ble plukket opp av et japansk handelsskip, og tilbrakte resten av krigen i fangeleire.

USS Grenadier

USS Grenadier. Foto: US Navy


Avansert teknisk dykking

Vraket ble funnet av fire dykkere fra Frankrike, Belgia og Australia i oktober 2019. Siden da har Jean Luc Rivoire, Ben Reymenants, Lance Horowitz og Benoit Laborie gjort seks dykk for å identifisere ubåten.

– Det er enhver dykkers drøm å finne et jomfruelig vrak og en del av historien på denne måten. Vi har trent mye for å dykke dypt nok til å utforske vraket og det er ekstra spennende når det ikke er lett tilgjengelig, sier Lance Horowitz.

Vraket ble lokalisert ved hjelp av sideskannende sonar, og ligger på sandbunn på 83 meters dyp 80 nautiske mil sør for Phuket i Thailand.

Teamet brukte rebreathere og undervannsscootere for å gjennomføre dykkene, og sier det er 95% sikre på at det er USS Grenadier de har funnet.

Dykkere

Fra et av dykkene på ubåten. Fra venstre Jean Luc Rivoire, Lance Horowitz og Ben Reymenants. Foto: Benoit Laborie


Venter på endelig bekreftelse

Dykkerne har lett i militære arkiver og har kommet frem til at utseendet på vraket, posisjonen og andre detaljer som at lukene på ubåten var åpne gjør at det er stor sannsynlighet for at det er USS Grenadier de har funnet.

En oppmåling av vraket stemmer også overens med tegninger av ubåten, og dykkerne venter nå på bekreftelse fra United States Naval History and Heritage Command.

Teamet har opprettet en Facebook-side der man kan følge historien videre og se flere bilder og videoer. Se mer på www.facebook.com/submarine-discovery-in-the-malacca-strait.

Se video fra vraket:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS